Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen en motregen.Maar ook wat opklaringen.

20 september 2013 door Jannes Wiersema
zon en regen

zon en regen

Een lagedrukgebied  boven de duitse Bocht en trekt verder oostwaarts richting Noord-Duitsland. Ons land bevindt zich nog lange tijd tussen het bij het laag behorende koufront en back bent occlusie. Geleidelijk, na passage vanmiddag van de occlusie, stroomt met een westelijke stroming iets droger lucht het land binnen en bouwt zich komende nacht boven ons land een rug van hoge druk op.

Er is vrij veel bewolking en hier en daar valt wat lichte regen of motregen. In de middag wordt het geleidelijk overal droog en kan in het noordwesten de zon af en toe te voorschijn komen. In de middag ligt de temperatuur rond een graad of 16. De wind is west tot noordwest en is meest matig.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en plaatselijk kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden. Er staat een zwakke west- tot zuidwestenwind.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden, maar de zon weet er geregeld doorheen te breken. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, rond kracht 3. (Bron: KNMI)

In het weekeinde bouwt zich boven de Britse Eilanden een hoogterug op. Deze hoogterug wordt dinsdag al weer aangetast door een hoogtetrog die van IJsland naar Noorwegen trekt. De oude orkaan Umberto, deels door zuidelijk advectie van warme lucht de hoogterug veroorzakend, ligt dan nog steeds, daar waar normaal het Azoren-hoog ligt en is maandag duidelijk als afgesnoerd laag in het 500 hPa patroon terug te vinden. Donderdag zet dit hoogtelaag zich in beweging naar het oosten en activeert de zonale 500 hPa trog. Aan de grond zien we in het weekeinde het Azoren-hoog zich naar de zuidelijke Noordzee verplaatsen. Een diepe depressie trekt maandag van IJsland naar het noorden van Noorwegen, terwijl het centrum van hogedruk verspringt naar het zeegebied ten westen van Ierland. Met een noordwestelijke stroming wordt bij ons dan polaire lucht aangevoerd. Laatst genoemd hoog trekt in de tweede helft van de volgende week over ons land richting Midden-Europa en wordt volgende weekeinde gevolgd door een depressie (ex-Umberto) die over ons land trekt.

Vooruitzichten

Overwegend droog en perioden met zon. Middagtemperaturen rond de 19 graden, maar na dinsdag enkele graden lager. In de nacht en ochtend kans op mist.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 27 september tot en met vrijdag 04 oktober

Grote kans op een geleidelijke overgang naar een wisselvallig weertype. Temperaturen rond of net onder het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn