Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen, later enkele buien.

11 april 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied met kern boven Ierland bepaalt ons weer, maar vult langzaam op. Een zuidwestelijke stroming stuurt licht gestoorde, maritieme lucht naar onze streken. Vanaf zaterdag komt een volgend lagedrukgebied post vatten ten westen van de Britse Eilanden. Via een zuidelijke stroming wordt dan zeer zachte lucht naar onze regio aangevoerd.

Lagedrukgebieden trekken vandaag en morgen over de Noordzee richting Denemarken. Bijbehorende fronten en troggen passeren die dagen ons land. Zaterdag nestelt zich een omvangrijk lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland. De op de oostflank van dit laag aanwezige warmteadvectie doet een rug van hoge druk opbouwen boven Centraal Europa. Met een stevige zuidelijke aanvoer wordt dan zachte lucht aangevoerd. Maandag ligt het laag tussen IJsland en Schotland en in de loop van die dag passeert een restant van het bijbehorende front. Een volgend laag nadert dan opnieuw de Britse Eilanden en arriveert woensdag boven de Noorse Zee en het bijbehorende front passeert dan ons land. Daarna krijgen we weer te maken met hogedrukinvloed en begint zich in de bovenlucht een blokkade af te tekenen.

Het regent nog in het noorden van het land. Van het zuiden uit begint de bewolking te breken en kan een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het uiterste noordwesten tot plaatselijk 14 graden in het zuidoosten van het land. De wind draait in de middag overal naar zuidwest, neemt flink in kracht toe en wordt bovendien wat vlagerig. Boven land wordt de wind matig, langs de kust matig tot vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag hebben we een wisselende bewolking en is er een kans op een enkele kleine bui. Meer naar het zuidoosten is veel bewolking aanwezig en mogelijk valt er in Limburg enige regen. De minimumtemperatuur ligt rond de 3 graden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en in de loop van de dag vallen er enkele buien. Dat zijn soms pittige buien waarbij onweer en windstoten mogelijk zijn. In de middag ligt de temperatuur rond de 13 graden. De zuidelijke wind is meest matig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Af en toe regen of een bui. Zondag droog. Oplopende temperaturen naar waardes rond 18 graden op zondag en maandag, daarna weer (iets) lager.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn