Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen of motregen.

06 oktober 2015 door Jannes Wiersema

38Een vlak laagje ligt om 06 UTC boven Gelderland en beweegt al uitvlakkend noordwaarts. Een bijbehorende occlusie ligt om 06 UTC west-oost geori├źnteerd boven het midden van het land en verlaat aan het begin van de middag het noorden. Met een naar zuid draaiende stroming stroomt er zachte en vochtige lucht over het land. Een lagedrukgebied bij de ingang van Het Kanaal beweegt noordoostwaarts en ligt in de avond midden boven Engeland. De bijbehorende occlusie trekt in de middag van zuidwest naar noordoost over ons land, de frontale eigenschappen zijn door onstabiliteit en convectie al behoorlijk vervaagd. Hierna trekt in de avond nog een zwakke trog over het land. Morgen trekt het genoemde laag naar het midden van de Noordzee en begint langzaam op te vullen, het eerdergenoemde front blijft aan de noordoostrand van onze FIR slepen. Met een cyclonale zuidelijke stroming wordt dan getransformeerd polaire lucht aangevoerd. In de cyclonale stroming trekken zo nu en dan zwakke troggen en restanten van de ingedraaide occlusie over ons land.

Het is bewolkt en een gebied met regen en motregen trekt van zuid naar noord over het land. In de loop van de ochtend wordt het van het zuiden uit tijdelijk droog en kan de zon soms even doorbreken. In de middag en avond trekken er buien van zuid naar noord over het land, daarbij kan lokaal onweer voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 graden in het noorden en lokaal 20 graden in het zuiden van het land. De matige wind draait in de loop van de ochtend overal naar zuid tot zuidoost. In het noorden van het land is de wind aanvankelijk nog oost.

Komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Vooral langs de kust kan er een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13 graden en de zuid- tot zuidoostenwind is meest matig.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en komt er een enkele bui voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust soms vrij krachtig.

Een Lagedrukgebied boven de Noordzee vult geleidelijk op. Het bijbehorende frontale systeem frontaal systeem ligt donderdag over Denemarken en Duitsland, door drukstijgingen lost het front op geleidelijk op. Vrijdag ontwikkelt zich boven West-Europa een hoogterug welke verbinding zoekt met een reeds bestaande blokkade boven het noorden van Scandinavie. De blokkade als geheel komt in het weekeinde meer boven het midden van Scandinavie te liggen. In het gronddrukpatroon zien we het centrum van het hogedrukgebied eveneens naar het midden van Scandinavie bewegen. Hiermee komt de aanvoer op gang van vrij droge en geleidelijk ook koudere continentale lucht. Hurricane Joaquin transformeert tot tropische storm en in de westelijke stroming richting West-Europa koerst. Het is nog onzeker wat de koers van dit systeem is. Hij kan in het weekeinde vlak voor onze omgeving noord- of zuidwaarts afbuigen, maar kan ook tot boven onze omgeving doordringen, dit zou dat op zondag kunnen geburen. In de eerste twee gevallen blijft de droge oostelijke stroming met aanvoer van koude lucht in stand. In het laatste geval kan zachtere lucht ons weer bereiken met ook weer frontale neerslag. Volgende week blijft hogedruk boven Noordoost-Europa dominant, het exacte stromingspatroon in ons aandachtsgebied zal uiteindelijk bepaald worden door de ontwikkeling die Joaquin gaat doormaken.

Tot en met zaterdag zien we grote consistentie tussen de EPS-leden, de spreiding in de pluim is derhalve gering. Allen laten ze de overgang zien naar een oostelijke stroming met de aanvoer van droge lucht. Vanaf zondag zien we de onzekerheid sterk toenemen, hetgeen uiteraard alles te maken heeft met de ontwikkeling van de tropische storm Joaquin. Kijkende naar de windrichtingpluim zien we dat een meerderheid van de leden tot halverwege volgende week de droge oostelijke stroming in stand houdt. Daarbij zien we in een aantal gevallen ook de temperatuur een flinke stap terug doen, dit komt omdat koude lucht aan de oostflank van het Scandinavische hoog via Oost-Europa met een omweg onze omgeving bereikt. Het aantal leden met maxima beneden de 10 graden is t.o.v. van de vorige runs weer afgenomen naar ca. 20%. Daarnaast zien we ook een aantal leden waarin Joaquin onze omgeving wel bereikt, hieronder bevindt zich ook de Oper. Dit zijn dan ook de leden die frontale neerslag laten zien en waarin de temperaturen rond normaal blijven.

Vooruitzichten

Droog weertype met geleidelijk meer zon. De temperatuur daalt geleidelijk naar waarden rond het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 13 oktober tot en met dinsdag 20 oktober Grote kans (ca. 70%) op een rustig en overwegend droog weertype met af en toe zon en temperaturen die geleidelijk dalen naar waarden iets beneden het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 30%) op een wisselvalliger weertype met af en toe regen en temperaturen rond het langjarig gemiddelde

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn