Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe regen of motregen, in het No ook eerst ijsregen/natte sneeuw.

13 november 2016 door Jannes Wiersema

7Een vore boven het midden van de Noordzee blijft min of meer op dezelfde plek liggen en transformeert geleidelijk naar een zadelgebied. Diverse frontale systemen liggen noord-zuid georienteerd tot over het westen van ons land. Een kleinschalig hoogtelaag boven de Noordzee trekt vanmiddag in ZZO-waartse richting over ons land. Het zorgt ervoor dat de frontale zone boven ons land eerst tot aan passage ervan actief blijft. Na passage zal het front a.g.v. het anticyclonaal worden van de stroming snel verpieteren. Aan de grond wordt aan de zuidwestflank van een hoog boven het noordoosten van Duitsland met een zuidoostenwind nog steeds vrij koude lucht aangevoerd. Later op maandag zakt het zadelgebied naar het zuiden weg en neemt de gradient aan de noordflank ervan steeds verder toe. Een warmtefront, met daar vooruit nog restanten van de genoemde frontale zone, bereikt in de avond het westkust. De warmte zal op hoogte eerst nog enig tijd over een koude plaklaag glijden waardoor het warmtefront aan de grond pas in de nacht naar dinsdag lijkt door te komen.

Het is overwegend bewolkt en er valt plaatselijk regen of motregen,maar in het koude No ook eerst ijsregen/natte sneeuw. Aan het einde van de middag wordt het droog en klaart het in het oosten op. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De zuidoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Komende nacht is het in het westen bewolkt, elders zijn er brede opklaringen. In het zuiden van het land kan in de loop van de nacht plaatselijk mist ontstaan. De minima lopen uiteen van lokaal -5°C in het (noord)oosten en +4°C aan zee. De wind is meest zwak en zuidoost, aan zee staat een matige wind uit richtingen tussen zuidoost en zuid.

Maandagochtend lost de mist in het zuiden weer op. In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking toe en gaat het af en toe regenen of motregenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5°C, pas in de avond loopt de temperatuur van het westen uit verder op. De wind komt uit zuidelijke richtingen en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig en in het Waddengebied naar krachtig. In de avond wordt de wind overal zuidwest en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Aan de noordflank van een langgerekte gordel van hogedruk staat er boven onze omgeving een westelijke stroming. In de nacht naar dinsdag passeert een warmtefront waardoor we tijdelijk in de zachte lucht terecht komen. Het zwaartepunt van het hoog trekt zich gedurende de week terug op de Atlantische Oceaan en krijgt een uitloper richting Groenland. Tegelijkertijd zien we bij IJsland en de Noorse Zee een omvangrijk lagedrukgebied ontstaan waarbij aan de zuidflank vrijdag en de nacht naar zaterdag een randlaagje via de Britse Eilanden en de Noordzee richting Denemarken beweegt. Zondag lijkt er dan een trekrug te passeren. Vervolgens lijkt een volgend lagedrukgebied zich boven de Britse Eilanden te nestelen. Aan de oostflank van een langgolvige hoogtetrog rond 10° WL komt boven onze omgeving dag een ZZW-lijke bovenstroming te staan waarbij het golvende polaire front bij ons in de buurt ligt.

Vooruitzichten

Overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype, later in de week weer iets kouder.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 20 november tot en met zondag 27 november

Waarschijnlijk een voortzetting van een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Tot en met zaterdag zie we een grote consistentie in tussen de EPS-leden, in zowel de temperatuur als windrichting zien we een relatief smal begrensde pluim. In de zachte lucht gaat de temperatuur tijdelijk naar waarden van ca. 13°C op dinsdag en woensdag. Later in de week komen we dieper in de polaire lucht en zien we de temperatuur weer stap terug doen. De neerslagkans van woensdag t/m vrijdag rond de 90%. Qua wind is er vrij weinig aan de hand, vanaf donderdag zien we af en toe een 6 Bft langs de kust en de kans op zware windstoten ligt daar dan rond de 10%. Vanaf zondag zien we de onzekerheid toenemen, bepalend hierin is wat de hoogtetrog gaat doen. Echt koud lijkt het voorlopig niet te worden, de kans op vorst in de nacht ligt rond de 10%. De neerslagkansen liggen rond de 50%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn