Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe sneeuw,maar in het NO ook zon.

11 maart 2013 door Jannes Wiersema

Het is rillen geblazen buiten de deur. Het vriest overal licht, maar de gevoelstemperaturen liggen tussen de -8 en -12 graden. Dat wordt opgewekt door een straffe noordoostenwind. Goed aankleden dus bij een gang naar buiten!!

Vandaag is er veel bewolking en valt er af en toe sneeuw,maar in het NO ook perioden met zon. Met een vrij krachtige tot krachtige noordoostenwind kan deze sneeuw plaatselijk gaan stuiven en kan het in vrijwel het gehele land plaatselijk glad worden. In de loop van de middag gaat er in zuiden van het land harder sneeuwen. De maximumtemperaturen komen vandaag nauwelijks boven het vriespunt maar met matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig noordoosten wind voelt het een stuk kouder aan. In het oosten ligt de gevoelstemperatuur minimaal rond de -10 graden.

Komende nacht sneeuwt het vooral in het zuiden en zuidoosten van het land en daar kan zich een sneeuwdek vormen. In totaal kan er in het zuidelijk deel van Limburg tot en met morgenmiddag 5-10 cm vallen. Elders blijft het overwegend droog en in de noordelijke helft van het land komen er opklaringen. De minimumtemperaturen liggen tussen de -6 in het noordoosten tot -2 in het zuiden van het land. De noordoostelijke wind is matig tot vrij krachtig, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk krachtig.

Morgen overdag sneeuwt het nog in het zuidoosten van het land, de sneeuw zal in de loop van de middag wegtrekken. Elders in het land is het droog en schijnt regelmatig de zon. Daar waar de zon doorbreekt wordt het 1 à 2 graden boven nul, terwijl het in het zuidoosten van het land niet warmer wordt dan -1 graad. De noordoostelijke wind blijft matig tot vrij krachtig, later in de middag en avond gaat de wind van het noorden uit afnemen. Dinsdagavond zal het dan snel afkoelen naar -5 graden.
In de nacht naar woensdag neemt de wind af en in de nacht naar woensdag koelt het zeer sterk af namelijk naar rond -6 graden.

De actuele kou is het gevolg van de heersende winterse luchtdrukverdeling. Tussen hogedruk boven IJsland met een uitloper naar Scandinavië en een lagedrukgebied op weg van Biskaje naar Midden- Europa staat een sterke noordoostenwind die de van origine arctische luchtmassa’s naar onze omgeving transporteert.

De kou neemt aan het einde van de week waarschijnlijk af. Een oceaandepressie koerst dan naar de Britse Eilanden en veroorzaakt bij ons een zuidelijke stroming. Echter: er zijn nog wel onzekerheden aangaande de koers van de depressie. Vooralsnog ga ik maar even uit van een positie van het laag boven de Britse Eilanden en/of de Noordzee. In dat geval tempert de nachtelijke kou na vrijdag en komt het kwik in het weekeinde in de middag rond 5-6 graden uit.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn