Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon en in het noordoosten eerst nog een (onweers)bui.

28 augustus 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt noordoostwaarts en wordt morgen boven het zuiden van Zweden verwacht. Een bijbehorend zwak koufront passeert de komende uren ons land. Voor het front uit is nog een vore van lage druk aanwezig boven het noordoosten van het land. Om het wegtrekkende laag komt vanavond een occlusie vanuit het noordwesten naderbij. Deze occlusie trekt in de nacht zuidoostwaarts over het land en verlaat eind de ochtend het zuidoosten. Een rug van hoge druk bouwt zich op boven de Britse Eilanden en ligt maandagavond boven ons aandachtsgebied.

Modellen lopen niet veel uiteen. Aandachtspunt is de buiigheid in de vore boven het noordoosten van ons land en eventuele nieuwe buien die vlak voor het koufront uit nog kunnen ontstaan in het (uiterste) oosten.

 

Hier en daar schijnt de zon en in het noordoosten van het land komen nog enkele regen- of onweersbuien voor. De middagtemperatuur wordt 22 graden in de kustgebieden tot ca. 28 langs de oostgrens. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In het noordoosten is de wind eerst nog zwak uit zuidoost.

In de vore in het noordoosten nog enkele buien met onweer. Mogelijk dat de buiigheid in het oosten/noordoosten vlak voor het koufront nog even opleeft. Alle modellen suggereren, maar het is ook mogelijk dat dat net ten oosten van ons land gebeurt. Komende nacht op de occlusie wat buiige regen, de eerste uren erna af en toe lichte coalescentieneerslag.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en komt er een enkele bui voor. De wind draait waait uit west tot noordwest en is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig. De temperatuur daalt naar een graad of 15.

Maandag overdag neemt de buiigheid geleidelijk af en komt de zon weer geregeld tevoorschijn. Het wordt ongeveer 21 graden. De noordwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig.

Het hoogte hoog waar de afgelopen zomerse periode sprake van was, verplaatst zich oostwaarts en maakt de weg vrij voor een hoogtetrog boven onze omgeving. Deze trog trekt dit weekeinde over ons land richting Duitsland en dat is de opmaat voor een hernieuwde opbouw van een hoog boven de Britse Eilanden. Dit hoog verplaatst zich gedurende komende week richting Midden-Europa, waardoor er boven onze omgeving tot het volgende weekeinde hogedrukinvloed merkbaar is. Vanaf volgend weekeinde lijkt een nieuwe hoogtetrog voor enige neerslag en iets lager temperaturen te gaan zorgen.

Vooruitzichten

Perioden met zon en droog. Middagtemperaturen geleidelijk weer oplopend naar zomerse waarden.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 04 september tot en met zondag 11 september

Grote kans (ca. 70 %) op aanhouden van het rustige en droog weertype met temperaturen rond of iets boven de langjaargemiddelde waarden.

Tot volgend weekeinde is de spreiding klein en de beschreven synoptische ontwikkeling tamelijk eenduidig in de diverse EPS-clusters. Vanaf volgend weekeinde zien we echter dat een meerderheid van EPS-clusters de hierboven beschreven hoogtetrog bevestigen, maar dat de uitwerking aan de grond (gronddrukpatroon) enigszins verschilt waardoor er een grote spreiding in temperatuurpluim te vinden is.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn