Saturday 9 December
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon en meest droog.

17 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag boven de zuidelijke Noordzee trekt zuidwaarts richting het westen van Frankrijk. Met het wegtrekken van het laag staat er een oostelijke stroming van vrij vochtige lucht. Een occlusie ligt vrijwel stationair langs de Engelse oostkust tot over het zuidwestelijk kustgebied. Vanmiddag trekt vanuit het oosten een retrograad warmtefront over. Zondag wordt de aangevoerde lucht geleidelijk weer droger.

Modellen hebben de positie van het laag redelijk te pakken. Alle modellen geven voor vanmiddag en vanavond boven het zuidoosten kans op wat (buiige) regen.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag schijnt eerst op veel plaatsen de zon, maar in de middag en avond komt er meer bewolking en kan er vooral in het oosten en zuidoosten wat lichte regen of een bui vallen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De maxima komen uit rond 22°C. De wind draait naar het noorden en is matig van kracht.

In de nacht naar zondag zijn er in het noorden brede opklaringen, elders is er meer bewolking en in het zuidoosten is nog af en toe regen mogelijk. De minimumtemperatuur komt uit rond 14°C en de noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Zondag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog. De middagtemperatuur komt rond 21°C uit. De noordoostelijke wind is overwegend matig.

Een hoogtelaag boven de Alpen trekt langzaam zuidoostwaarts. Een hoogterug heeft een as van Bretagne richting Scandinavie. Ten gevolge van deze synoptische constructie is er de komende dagen weinig stroming. Tegen het volgend weekend lijkt de hoogterug doorbroken te worden door een actief hoogtelaag welke via de Britse Eilanden naar Frankrijk trekt. Daarna lijkt een west circulatie zich in te zetten.

Vooruitzichten

Af en toe zon, meest droog en middagtemperaturen rond 21 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 24 september tot en met zaterdag 01 oktober

Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond of iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.

In de cluster scenario kaarten zien we voor de eerste week duidelijk het bovengeschetste scenario terugkomen. We zien een tamelijk eenduidig beeld van de hoogterug (blocking) danwel een neg. NAO scenario (in de gevallen waarbij de hoogterug zich ook meer richting IJsland uitstrekt. Voor de situatie van het volgend weekend, zien we dat er nog veel onzekerheid bestaat. De operationele run laat het hoogtelaag passeren, dit wordt slechts door een klein aantal leden ondersteund, de meeste leden laten een handhaving zien van de hoogterug. Ook op de lange termijn zien we toch een dominantie van anticyclonale invloed, waarschijnlijk met ons land gesitueerd in polaire lucht.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn