Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon en meest droog.

28 augustus 2015 door Jannes Wiersema

28Een hoogterug boven Centraal-Europa zorgt voor een zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk warmer. Dit komt doordat we in de loop van het weekend weer aan de warme kant van het golvende polaire front terecht lijken te komen. In de loop van maandag lijkt het koufront te passeren (timing nog steeds onzeker) Daarna komt een noordweststroming van polaire lucht op gang. In de tweede week wordt de ontwikkeling in toenemende mate onzeker.

Vandaag zijn er perioden met zon en lokaal komt in het (noord)westen een regenbui voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden vlak aan zee tot 21 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind is meest matig.

NEERSLAG:

Tot en met zaterdagavond laat waarschijnlijk op de meeste plaatsen droog. Vandaag vooral in het westen lokaal een lichte bui. Na doorkomst van het warmtefront tijdens de nacht naar zondag geraakt het aandachtsgebied van het zuiden uit in onstabiele en vochtige lucht. Door de timing is dit onstabiliteit vanaf enige hoogte. Deze zou getriggerd kunnen worden door een opbouwend nachtelijk windmaximum of nog grootschalige optilling als gevolg van dynamische forcering (PVA/WA). In ieder geval zien we een effectieve windschering oplopend naar circa 40 kn (1-9 km) welke overlapt met Cape waarden van 1000-2000 J/Kg. Het lijkt een gunstige constellatie voor een grootschalig nachtelijk MCS in de warme sector met veel onweer. Lokalisering is erg onzeker, kan boven zee ontstaan maar net zo goed boven land, afhankelijk van waar de uitgangssituatie het meest gunstig zal zijn.

In de nacht naar zaterdag is het droog en er is weinig bewolking. Lokaal zou er een mistbank kunnen ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 12 a 13 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is boven land zwak, langs de kust is de wind matig.

Zaterdag overdag zijn er flinke perioden met zon. In de (late) avond kunnen er van het zuidwesten uit enkele onweersbuien het land binnentrekken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in het noordelijk kustgebied tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Een hoogterug boven Centraal-Europa zorgt voor een zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk warmer. Dit komt doordat we in de loop van het weekend weer aan de warme kant van het golvende polaire front terecht lijken te komen. In de loop van maandag lijkt het koufront te passeren (timing nog steeds onzeker) Daarna komt een noordweststroming van polaire lucht op gang. In de tweede week wordt de ontwikkeling in toenemende mate onzeker.

Vooruitzichten

Eerst nog (zomers) warm met vooral op zondag kans op onweersbuien. Op maandag overgang naar een koeler weertype met af en toe zon en soms een bui.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 04 september tot en met vrijdag 11 september

Grote kans (80-90%) op voortzetting van het koelere weer met temperaturen iets onder normaal, af en toe zon en soms een bui. Aan het einde van de termijn wordt de verwachting onzeker.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn