Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon, vanavond regen en veel wind.

23 december 2016 door Jannes Wiersema

28Op eerste Kerstdag wordt het op veel plaatsen 12 graden. Verder is het over het algemeen onstuimig, maar de meeste regen valt ‘s nachts.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vandaag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. In de avond neemt de bewolking verder toe en gaat het van het westen uit af en toe regenen. De zuid- tot zuidwestenwind is eerst matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. Geleidelijk neemt de wind toe en in de avond is deze vrij krachtig boven land en hard, mogelijk stormachtig aan zee en op het IJsselmeer, 7-8 Bft. In de kustgebieden is er dan kans op zware windstoten van 75-80 km/uur, langs de noordwestkust en op de Wadden mogelijk rond 90 km/uur.

De regen verlaat halverwege de nacht het oosten van het land en van het westen uit klaart het op. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind wordt zuidwest tot west en neemt af naar matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Zaterdag overdag is het wisselend bewolkt met af en toe zon en op de meeste plaatsen blijft het tot de avond droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De vlagerige wind is west tot zuidwest en neemt in de loop van de middag weer toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Rond een  hoogtelaag tussen Groenland en IJsland staat een strakke zonale stroming op de Atlantische Oceaan. Er passeren in een stevige (zuid)westelijke stroming enkele fronten. Dit levert rond Kerst veel wind op. Op dinsdag 27 december komt een Atlantische hoogterug naderbij, welke zich boven West-Europa verder ontwikkelt tot een hoog. Ook aan de grond vormt zich een krachtig hogedrukgebied boven onze omgeving. Dit zorgt voor stabilisatie. Het centrum van het hoog verplaatst zich aan het einde van de periode naar Midden-Europa, maar houdt oceaanstoring voorlopig wel op afstand. Pas in het nieuwe jaar verplaatst het hoog zich verder oostwaarts en zakt onder invloed van een stevige Atlantische rug een (hoogte)trog vanaf IJsland af naar onze omgeving.

Vooruitzichten

Tijdens Kerst zacht met veel wind. Af en toe wat regen, maar overdag ook droge perioden. Vanaf dinsdag minder zacht, meest droog met af en toe zon en in de nacht en ochtend kans op mist.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 30 december tot en met vrijdag 06 januari

Eerst rustig en droog weer, later waarschijnlijk (70% kans) overgang naar een licht wisselvallig weertype. Temperaturen eerst rond normaal, later iets boven het langjariggemiddelde.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn