Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Af en toe zon.

08 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een trog , bij de ingang van het Kanaal bereikt vanavond het zuidwesten van het aandachtsgebied en verlaat morgenochtend het noordoosten. Deze trog induceert in het net gepasseerde koufront een golf die voor de trog uit over het zuidoosten van het land trekt. Op 500 hPa daalt de temperatuur dan naar waardes rond -30 C, met de koudste bovenlucht op zaterdag. Genoemde trog wordt zaterdagmiddag gevolgd door een zwakke trekrug. Boven de oceaan ontstaan intussen onder invloed van een strakke jet enkele kortgolvige verstoringen in het daar aanwezige polaire front. Een van deze verstoringen diept uit en koerst via Het Kanaal richting onze richting en ligt zaterdagavond voor onze westkust.

In het midden van het land komt eerst nog mist voor, die op een aantal plaatsen mogelijk hardnekkig is of overgaat in laaghangende bewolking. Elders schijnt af en toe de zon en vooral langs de kust kan er een enkele bui voorkomen. In Limburg blijft het bewolkt en valt vanmiddag af en toe (mot)regen. In de avond komen meer buien van het zuidwesten uit het land binnen, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur ligt rond 11 graden. De wind is zuidelijk, zwak tot matig, en draait in de middag naar het zuidoosten.

In de nacht naar zaterdag trekken de (onweers)buien over, die pas aan het einde van de nacht het land. De minima lopen uiteen van 4 graden in het noorden (aan het begin van de nacht) tot 10 graden aan zee. De wind draait naar het westen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, mogelijk korte tijd stormachtig.

Zaterdag overdag is het meest droog en wisselend bewolkt. In de middag en avond trekken er opnieuw buien van zuidwest naar noordoost over het land. Ook nu is er kans op onweer. De maxima komen uit rond 8 à 9 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt af naar matig.

Het aandachtsgebied heeft te maken met een vrij sterke meanderende zonale stroming, waarin troggen en ruggen op 500 hPa elkaar in vlot tempo afwisselen. Er passeren regelmatig storingen ons land. Gedurende de gehele periode lijkt in deze situatie weinig verandering te komen.

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselvallig met temperaturen rond en soms iets boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 15 november tot en met vrijdag 22 november

De kans op een aanhouden van het wisselvallig weertype met temperaturen dicht bij normaal is groot, maar er zijn veel onzekerheden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn