Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Afnemende wind. Vandaag nog enkele buien,

07 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een laag boven Vissersbank trekt noordoostwaarts, terwijl een hoog boven het zuiden van Frankrijk later vandaag via Duitsland naar Polen trekt. De zuidwestelijke stroming neemt geleidelijk in kracht af. In de loop van de middag en avond passeert van zuidwest naar noordoost een zwakke rug, waarna de stroming zwak oostelijk wordt. Occlusie-restanten behorend bij het laag trekken in de loop van de nacht en overdag langzaam van noordwest naar zuidoost over het land. Boven het uiterste zuiden blijven deze echter slepen, maar tegelijkertijd gaat door subsidentie vanavond de activiteit er meer en meer uit. Vrijdag blijft een uitloper van het hoog net ten noorden van ons land liggen.

Vanochtend is er eerst nog vrij veel bewolking met een aantal buien, maar in de loop van de ochtend wordt het in het noorden en westen vrijwel overal droog met meer ruimte voor de zon. Vanmiddag is er in het zuiden en oosten nog kans op een bui, elders is het droog met zonnige perioden. Het wordt ongeveer 16 graden, maar aan de kust blijft de temperatuur enkele graden achter. De wind is eerst zuidwestelijk, matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust en op het IJsselmeer. De wind wordt overdag westelijk en neemt langzaam af. Vanavond wordt de wind zwak uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en vrijwel overal droog. De minima liggen tussen 4 en 8 graden. De wind is zwak, meest uit een zuidoostelijke richting.

Vrijdag overdag schijnt de zon geregeld en blijft het vrijwel overal droog. In de middag loopt de temperatuur uiteen van 15 graden op de wadden tot plaatselijk 20 graden in het zuiden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. Aan de kust draait de wind naar noordoostelijke richtingen.

Een complex laat boven de Britse Eilanden bepaalt aanvankelijk het weer. Er is sprake van een zuidwestelijke stroming van polaire lucht waarin occlusie restanten voor neerslag zorgen. Vrijdag lijkt een zwakke rug voor droger weer te zorgen, maar trekt er wel een hoogtetrog net en zuiden van ons land langs. In de loop van zaterdag nadert van het westen uit een volgende randstoring, welke later op de dag overtrekt. In de loop van zondag lijkt van het westen uit een krachtigere rug op te bouwen. Aan de grond resulteert dit maandag en dinsdag in een grog hoog boven centraal Europa. Vanaf woensdag 13 mei trekt het hoog langzaam zuidoostwaarts en komen oceaanstoringen weer dichterbij. Daarna wordt de stroming min of meer zonaal met aanvoer van vrij koele lucht met van tijd tot tijd fronten.

Vooruitzichten
Zonnige perioden met zaterdag nog kans op enkele buien. Vanaf zondag enkele droge dagen en temperaturen oplopend tot ruim boven de 20 graden op dinsdag.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 14 mei tot en met donderdag 21 mei
Waarschijnlijk overgang naar een weertype met temperaturen onder normaal en geregeld regen of enkele buien.

Bron (KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn