Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Afwisseling van wolkenvelden en zon. Vrijwel overal droog.

20 februari 2013 door Jannes Wiersema

We bevinden ons op de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied met centrum boven Scandinaviƫ. In een sterke oostelijke stroming wordt er droge lucht uit het oosten aangevoerd. Vanaf vrijdag verplaatst de kern van het hoog zich naar Schotland en wordt de stroming noordoostelijk. Zaterdag zal een buienlijn over de Noordzee trekken, zondag zorgt een sterk verzwakte storing voor wat lichte winterse neerslag.

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar regionaal is er ook flink wat ruimte voor de zon. Van plaats tot plaats kan het weerbeeld dus sterk verschillen. In de opklaringen ontstaan er in de loop van de dag stapelwolken en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur komt op 2 of 3 graden uit. De noordoostenwind is meest matig, kracht 3 of 4 en in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer soms vrij krachtig, 5. Door de stevige wind is het voor het gevoel schraal en koud.

Donderdag komt er in dit weerbeeld weinig verandering. Er zijn wolkenvelden en het blijft vrijwel overal droog. De minima liggen rond -4 en overdag komt het kwik iets boven nul. De noordoostelijke wind is matig rond kracht 3.

Vrijdag en zaterdag houdt hogedruk noordelijk van ons land stand. Daarmee blijft ook de oost tot noordoostelijke stroming gegarandeerd en daarmee weer de aanvoer van koude lucht. De kans op neerslag is erg klein en het weerbeeld bestaat uit wolken en af en toe zon. Overdag een graadje boven nul en in de nachten enkele graden daaronder. Dan komen de ijsbanen toch weer een stapje dichterbij. Ook op de nog wat langere termijn ziet het er naar uit dat de oostelijke tot noordoostelijke circulatie in tact blijft. We staan dan ook aan het begin van een koude periode.

In de loop van het weekeinde stroomt geleidelijk minder koude lucht ons land binnen. Dat proces voltrekt zich aan de oostflank van het Spaanse hoogtelaag. Midden volgende week posteert het hogedrukgebied zich boven of nabij de Britse Eilanden. Via een omweg komt dan relatief zachte en vochtige oceaanlucht naar onze streken.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn