Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Afwisseling van zon en wolkenvelden, in het noorden kans op wat lichte sneeuw.

12 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een uitloper van een hogedrukgebied boven Scandinavië strekt zich uit over de Noordzee tot onze streken en zorgt vandaag en morgen voor rustig en droog weer. Een in kracht afnemende noordoostelijke, later zuidoostelijke, stroming voert koude landlucht naar onze regio aan. Donderdag trekt een frontaal systeem, gevolgd door zachtere lucht. Na de passage van deze storing zorgt de hogedrukinvloed voor weinig stroming wat kan resulteren in vrij grijs weer.

Een herhaling van zetten in deze tweede koudere periode!! Gisteravond en de afgelopen nacht zijn de onvermijdelijke (!) wolkenvelden uit Duitsland weer tot Nederland doorgedrongen. Daardoor stelde het nachtelijk warmteverlies weinig voor. Voornamelijk in de zuidelijke helft van het land, waar het lang helder bleef, kwam het lokaal tot matige vorst: Herwijnen ging onderuit naar -5,6º.

Uitgestrekte wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af, met de breedste opklaringen aanvankelijk in het zuidwesten en noorden. Vanmiddag overheerst in het noorden de bewolking met lokaal mogelijk een lichte sneeuwbui. Elders is er dan ook ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 0 graden in het zuidoosten van het land tot +2 graden langs de kust. De noordoostenwind is overwegend matig, 3 à 4 Bft, aan de noordwestkust en boven het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en in het noordwestelijk kustgebied kan nog een enkele lichte sneeuwbui voorkomen. Elders is het droog en lokaal kan er een mistbank ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van rond of iets onder het vriespunt onder de bewolking tot plaatselijk -5 graden als het wat langer opklaart. De noord tot noordoostenwind is zwak.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden, maar er is zeker ook ruimte voor de zon en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond +2 graden. De zwakke wind komt uit een overwegend oostelijke richting.

Donderdag komt een storing onze kant op en deze zal de overgang naar een minder koud weertype markeren. Het Russische hogedrukgebied slaat aan het wankelen en moet oceaanstoringen toestaan het vaste land op te trekken. De dag begint droog maar ’s middags gaat er vanuit het westen neerslag vallen. In het kustgebied is kans op regen, landinwaarts valt sneeuw. Of het ‘dooifront’ ook tot het noordoosten doordringt is nog onzeker. Het is waterkoud met temperaturen rond of een graadje onder nul. De wind neemt weer toe, nu uit het zuiden tot zuidoostenwind en wordt 4 tot 5 Bft. In de nacht af en toe sneeuw en in het oosten lichte vorst. Naar het westen rond nul.

Vrijdag  gaat de wind waarschijnlijk uit het westen waaien. Het kwik stijgt dan naar een graad of 5. De temperatuurstijging is wel afhankelijk van de sterkte van de westenwind.

In het weekeinde komt boven de Britse Eilanden weer een hoogterug tot ontwikkeling. In het grondpatroon lopen de barometers boven onze omgeving op tot circa 1025 hPa. Bij ons daardoor rustig en droog weer met in de nacht temperaturen rond het vriespunt en overdag omstreeks +5

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn