Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolking en opklaringen,overwegend droog.

21 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven Scandinavië voert koude lucht aan en in eerste instantie krijgen we de zon nog te zien. Geleidelijk aan trekt het hogedrukgebied verder naar het westen waardoor tijdens het weekend de depressie boven Zuid-Europa met de bijhorende storingen dichterbij schuift. Begin volgende week bouwt zich opnieuw hoge druk op boven de Britse Eilanden en West-Europa.

De dag begint vooral in het westen en zuidwesten vrij zonnig, elders drijven er van het noordoosten uit wolkenvelden over. In de opklaringsgebieden ontstaan weer veel stapelwolken, waardoor het vanmiddag op veel plaatsen bewolkt is. Met name in het oosten en zuidoosten kan er uit de bewolking heel lokaal wat lichte motsneeuw vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 1 graad. De noordoostelijke wind is matig, kracht 4, aan de kust en boven het IJsselmeer soms vrij krachtig, 5.

In de nacht naar vrijdag zijn er opklaringen, maar met name in het noordelijk kustgebied drijven er wolkenvelden van zee binnen. De minimumtemperatuur ligt rond de min 4 graden, maar aan de kust en onder bewolking is het met min 1 graad minder koud. De wind is noordoost en matig.

Vrijdag begint de dag weer zonnig, maar in de loop van de ochtend raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt. Het wordt in de middag ongeveer 1 graad. De noordoostenwind neemt iets toe en is matig boven land, vrij krachtig langs de kust en op het IJsselmeer.

De continentale luchtmassa’s worden naar ons land geblazen tussen hogedruk boven Scandinavië, de Noordzee en Schotland en lagedruk activiteiten boven de mediterrane regio. Als aanjager fungeert een omvangrijke ‘koudebel’ in de hogere luchtlagen. De spil wordt zondag nabij Barcelona verwacht.
Aan de oostzijde van de ‘koudebel’ wordt in de loop van het weekeinde minder koude lucht vanaf de Balkan naar Nederland getransporteerd. Dat proces voltrekt zich vooral op hoogte en kan zondag plaatselijk wat lichte sneeuw tot gevolg hebben en dan met name in het zuidoosten.

Tegen het einde van de maand lijkt de hogedrukblokkade boven het Noordzeegebied zich nog wat te versterken. Bij gunstige atmosferische condities (minder wind, meer zon) kan het dan in de middag aangenamer worden temeer ook omdat het kwik een paar graden winst boekt.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn