Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe lichte motregen.

28 november 2013 door Jannes Wiersema

bewolktIn een noordwestelijk stroming bevindt zich een barokliene zone WZW-ONO georiënteerd boven ons land en beweegt langzaam zuidoostwaarts. Als gevolg van zachte lucht die over een koudere plaklaag heen beweegt is de grenslaag stabiel en bijzonder vochtig. Het warmtefront aan de grond is te herkennen aan een een kleine windsprong en een sprong in de dauwpunten en ligt om 06 UTC van Zeeland naar Twente. Door de plaklaag schuift het warmtefront maar zeer moeizaam in zuidoostelijke richting. Het bijbehorende zwakke koufront bereikt de Wadden rond 07 UTC en bereikt pas in de avond het zuiden van het land. Achter het koufront is de lucht onstabiel tot 4000 vt, alwaar zich een subsidentieinversie bevindt. Morgen trekt een lagedrukgebied bij IJsland via het zuiden van Noorwegen richting het uiterste zuiden van Zweden, alwaar het vrijdagavond laat aankomt. Het bijbehorende warmtefront bereikt halverwege morgenochtend de westkust en verlaat halverwege de ochtend het zuidoosten van het land. Aan het begin van de middag bereikt het koufront het noordwesten en verlaat het zuidoosten aan het begin van de avond.

Het is bewolkt en nevelig, in het zuidoosten komt plaatselijk ook mist voor. Verder valt er af en toe motregen. In de loop van de dag wordt het van het noorden uit droger, maar de bewolking blijft overheersen. De maximumtemperatuur ligt rond 9 graden, in Zuid-Limburg enkele graden lager. In de zuidoostelijke helft van het land is de wind zwak uit west tot zuidwest. Langs de westkust en in het noorden van het land is de wind matig uit een noordwestelijke richting. In de loop van de middag wordt de wind overal noordwest en neemt in het waddengebied toe naar vrij krachtig, kracht 5.

Komende nacht zijn er wolkenvelden, blijft het droog en koelt het af naar 5 graden. De westelijke wind is zwak tot matig.

Morgen overdag wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat het regenen. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droog en komen er opklaringen. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 8. De west- tot zuidwestenwind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee  krachtig of hard. In de middag draait de wind naar west tot noordwest en kan in het waddengebied mogelijk even stormachtig worden. In de avond neemt de wind in kracht af. (Bron: KNMI)

Zaterdag hebben we tussen een krachtig hoog west van Ierland en een laag bij het zuiden van Zweden te maken met een noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Gedurende het weekeinde breidt het hoog zich oostwaarts uit en komt maandag met de kern boven onze omgeving te liggen. Een volgend hogedrukgebied dat zondag bij New Foundland ligt beweegt eveneens oostwaarts en ligt woensdag ten westen van Ierland. Ons land bevindt zich dinsdag en woensdag in het zadelgebied tussen beide hogen in. In de tweede helft van volgende week zien we de onzekerheid toenemen. Op de Oceaan kan zich mogelijk een rug opbouwen met aan de grond een omvangrijk hogedrukgebied ten westen, tegelijkertijd ontwikkelt zich boven Scandinavië een omvangrijk lagedrukgebied. Tussen beide systemen kan dan in het daarop volgende weekeinde een N-NW stroming op gang komen met aanvoer van polaire lucht afkomstig uit het poolgebied.

Vooruitzichten

Zaterdag nog een enkele bui, daarna enkele dagen droog. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Vanaf dinsdag geleidelijk kouder kans op vorst in de nacht.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 05 December tot en met donderdag 12 december

Aanvankelijk een grote kans (ca. 80%) op een wisselvallig weertype met een temperatuur rond het langjarig gemiddelde. Voor de tweede helft van deze verwachtingsperiode is de verwachting zeer onzeker waarbij zowel zacht als koud weer tot de mogelijkheden behoort.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385617614900

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn