Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe (lichte) regen of motregen.

26 februari 2017 door Jannes Wiersema

De komende week zorgt een sturend hoogtelaag, dat vanaf Schotland naar Scandinavie trekt, voor een zonale stroming over onze omgeving. In het weekend neemt een volgend hoogtelaag boven de Britse Eilanden de sturing over. In het grondpatroon uit dit zich in een laag boven de Noordzee op dinsdag, wat richting Scandinavie trekt en voor wisselvallig weer zorgt. Op woensdag trekt een golf in het polaire front ten zuiden van ons land door. In de dagen daarna blijven we in polaire lucht. In het weekend passeert (volgens de huidige operationele run) een golf, horend bij een laag boven de Britse Eilanden ons land. Ook daarna blijft het een komen en gaan van storingen.

 Waarschuwing land 0 new

Vandaag blijft het overwegend bewolkt en af en toe valt er wat (lichte) regen of motregen,mogelijk dat in het Noorden even de zon nog tevoorschijn komt. De temperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 11 °C in het zuiden. De wind blijft zuidwestelijk en neemt weer iets in kracht toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, in de middag en avond mogelijk hard.

Komende nacht is het zwaar bewolkt. In het westen en noordwesten valt af en toe regen of motregen. Het wordt ongeveer circa 8°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag breidt de regen zich over het hele land uit. Later in de middag trekken vanuit het zuidwesten buien het land binnen, met kans op korrelhagel, onweer en windstoten. In de loop van de avond wordt het droger, maar vooral in het westen blijft een bui mogelijk. Het blijft zwaar bewolkt. De maxima komen uit tussen 9°C in het westen en 11°C in het zuidoosten. De wind draait in de ochtend en middag naar zuid en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer blijft de wind vrij krachtig tot krachtig, later mogelijk hard. In de avond draait de wind weer naar het zuidwesten. Later in de middag en avond is er bij (onweers-)buien een kans op (zware) windstoten tot ongeveer 75 km/uur.

Vooruitzichten

Wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen en een doorstaande wind. De maximumtemperaturen liggen rond 9 graden, maar op dinsdag wat lager.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 05 maart tot en met zondag 12 maart

Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven normaal. Later in de periode neemt de onzekerheid in temperatuur toe.

Het ensemble is vrij eensgezind in het tonen van de zonale stromingen met de storingen, die passeren. Ook het laag voor het weekend zit in een groot deel van het ensemble. Een minderheid (25%) toont dan een rug boven onze omgeving. De eerste dagen is de spreiding in het ensemble klein. Vrijwel het gehele ensemble laat op dinsdag een tijdelijk dip in de temperaturen zien, met daarbij enige indicatie voor winterse neerslag (wat vlokken natte sneeuw). Daarna lopen de temperaturen langzaam weer iets op. Gedurende de hele periode is de kans op een stroming uit zuidwestelijke richtingen groot; een klein deel van het ensemble laat vanaf het weekend van 4 maart een meer noordoostelijke stroming zien (10-20%). Verder in het begin van de periode een doorstaande wind, met op donderdag mogelijk een piek in de wind (kansen op zware windstoten 40-70%, kansen op zeer zwaar klein (<10%).

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn