Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe (mot)regen

10 december 2016 door Jannes Wiersema

40Een west- tot zuidweststroming voert in een warme sector zachte en vrij vochtige lucht aan. Een NW-ZO georienteerd golvend koufront ligt boven de het zuidoosten van de Britse Eilanden en de Noordzee (noordwesten van de FIR). Ten westen hiervan is nog een twee barocliene zone te vinden boven het uiterste zuidoosten van Ierland en midden Engeland. In de ochtend trekt de frontale zone het noordwesten van het land binnen. In de loop van dag kantelt het front en komt W-O georienteerd boven het midden van het land te liggen, terwijl het tweede front dan ten noorden van de Wadden ligt. Een actieve golf (ligt nu west van Frankrijk boven de Atlantische Oceaan), geactiveerd door een hoogtetrog, trekt in de avond en nacht over het land. Achter deze golf trekken de fronten door en verlaten zondag in de vroege ochtend het zuidoosten van het land. Achter het tweede front komen we in de polaire lucht terecht. We komen dan in een noordweststroming terecht aan de oostzijde van een rug die dan boven de Britse Eilanden ligt.

 Waarschuwing land 0 new

Vanochtend is de zon in het zuidoosten eerst nog even te zien. Verder wordt het een bewolkte dag. Af en toe kan er wat regen of motregen vallen, eerst vooral in de noordwestelijke helft en later ook elders. Het wordt op veel plaatsen nevelig en vooral in het noorden kan lokaal mist voorkomen. In de avond gaat het in het westen en noorden van het land harder regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Neerslag:

Actueel boven het noordwesten en noorden van de FIR af en toe regen, bij de eerste golf. Overdag bij de frontale zone af en toe regen vanuit het noordwesten. In de avond intensiveert de neerslag bij de actieve golf. Alle modellen tonen dit. Achter de frontale zone op zondag enkele buitjes

Komende nacht is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De regen trekt via het zuidoosten geleidelijk het land uit. In het noordwesten kan ook een enkele opklaring voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C landinwaarts tot 8°C langs de kust. De matige wind draait van zuidwest naar west, langs de kust is de wind vrij krachtig en draait van zuidwest naar west tot noordwest.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking, maar er is ook af en toe ruimte voor de zon. Lokaal kan er een enkele lichte bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. Er staat een matige, langs de kust (vrij) krachtige westenwind.

Een N-Z georienteerde hoogterug lig op maandag boven de Britse Eilanden en trekt oostwaarts over ons land. Daarachter passeert een hoogtetrog (met frontaal systeem, waarna een volgende hoogterug op woensdag boven ons land komt te liggen. Deze trekt noordoostwaarts, waarna we in het weekeinde met een volgende hoogtetrog te maken krijgen. Vervolgens bouwt een nieuwe hoogterug boven onze omgeving op. In het grondpatroon zien we op maandag een rug met de as ten oosten van ons land. Op dinsdag passeert een zwakke storing, waarna een volgende rug ten oosten van ons land opbouwt, maar geleidelijk oostwaarts trekt. Aan het einde van de week nadert vanuit het westen dan opnieuw een storing. Het stromingspatroon is dankzij deze drukverdeling hoofdzakelijk zuidelijk; hierdoor wordt er relatief zachte lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Rustig weer, met op dinsdag een grotere neerslagkans. Temperaturen rond 8 graden. Later in de week in de nacht wat kouder.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 17 december tot en met zaterdag 24 december

Kans (60%) op een droog weertype met temperaturen rond of onder normaal. Kleinere kans (40%) op een wisselvallig en zacht weertype.

De clusters zijn voor de komende week vrij eenduidig, wel met detailverschillen in de storing van dinsdag. Alle clusters tonen de hogedrukinvloed tot aan het weekend. Daarna nemen de verschillen toe. In de week er na zijn er in de clusters verschillende stromingspatronen te zien, zo’n 40% van de members heeft een hoogterug boven onze omgeving, de rest toont een meer doorstroom patroon vanuit een (zuid-)westelijke richting. In de pluim zien we de eerse dagen niet al te veel spreiding, met een duidelijk neerslagsignaal op dinsdag en temperaturen ruim boven nul, hoewel bij opklaringen een nacht met temperaturen dicht bij nul mogelijk is. Op de langer termijn is de spreiding in temperatuur groot. De kansen op winterse perikelen (sneeuw) of veel wind zijn erg klein.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn