Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe (mot)regen. Vanavond enkele opklaringen

14 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In een zonale bovenstroming golft het polaire front boven het aandachtsgebied. Een eerste golftop ligt actueel in een lagedrukgebiedboven de Wadden en trekt verder oostwaarts. Bijbehorend warmtefront verlaat spoedig de Duitse Bocht. Het koufront volgt van het westen uit en blijft vanochtend en -middag boven het zuiden en zuidoosten slepen. Bijbehorende occlusie bereikt vanochtend het noorden en sleept daar oostwaarts naar Duitsland. Een tweede golftop bereikt vanavond Zuidwest-Engeland en ligt woensdagmiddag pas boven Zuidoost-Engeland. Bijbehorend golvend en occluderend frontaal systeem beweegt mee en het zuidwesten van het land komt dan weer aan de warme kant van het polaire front terecht.

Vandaag overheerst de bewolking en valt er af en toe nog regen of een bui. Vanavond breekt vooral in de noordelijke helft de bewolking hier en daar. De maximumtemperatuur komt uit rond een graad of 21. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind.

In de nacht naar woensdag is het droog en zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen aanwezig. In opklaringen is een mistbank mogelijk. Aan het einde van de nacht neemt de bewolking van het westen uit toe. Het koelt af naar waardes tussen 12 graden lokaal in opklaringen en 16 graden onder bewolking. De wind is zwak en variabel.

Woensdag overdag is het bewolkt en valt er af en toe wat regen. Met name in de middag en avond kan er in het noorden een bui voorkomen. De maxima lopen uiteen van 18 graden op de Wadden en lokaal 25 graden in het zuiden. De wind zoekt eerst overal de zuidwesthoek op en neemt toe en blijft zwak, aan zee mogelijk matig. In de loop van de avond valt de wind in de oostelijke helft vrijwel weg, terwijl in de kustprovincies een zwakke wind aanwezig blijft die meestal uit richtingen tussen west en zuidwest komt.

Een hoogtelaag tussen IJsland en Schotland zorgt voor een westelijke bovenluchtstroming. De straalstroom meandert dichtbij onze omgeving. Gedurende de aandachtsperiode begint de bovenluchtstroming steeds meer te meanderen a.g.v kouadvectie op de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat een continentale rug en wordt de stroming geleidelijk meer zuidelijk In de nieuwe week lijkt deze rug weer af te vlakken en zijn we weer terug bij af met een westelijke stroming. In de loop van volgende week zijn er signalen dat de meandering weer toeneemt.

Vooruitzichten

Geleidelijk meer zon en oplopende temperaturen naar zomerse waarden op donderdag en vrijdag. In het weekend volgt afkoeling. De neerslaghoeveelheden zijn tamelijk gering.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 21 juli tot en met dinsdag 28 juli

Gedurende deze periode grote kans op een stijging van de temperatuur, later in de periode mogelijk weer gevolgd door afkoeling. De totale neerslaghoeveelheden zijn waarschijnlijk niet groot.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn