Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe motregen. Vanmiddag af en toe zon

01 maart 2013 door Jannes Wiersema

We bevinden ons nog steeds op de oostflank van een hogedrukgebied met centrum ten westen van de Britse Eilanden. Daarbij wordt vochtige lucht in een noordoostelijke stroming aangevoerd. Een verzwakt koufront passeert momenteel de regio. Morgen trekken de uitlopers van een warmtefront ten noorden voorbij, zondagnamiddag gevolgd door een verzwakkend koufront. Vanaf maandag verplaatst het hogedrukgebied zich in oostelijke richting en wordt er zachtere lucht uit het zuidoosten aangevoerd.

Het is overwegend bewolkt. In de zuidelijke helft valt af en toe valt lichte motregen en lokaal komt hier een mistbank voor. Later vanochtend trekt de motregen naar het zuiden weg en verdwijnen de mistbanken. Vanmiddag kan de zon er af en toe bij komen. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind is noord en neemt toe naar matig, aan de kust naar matig tot vrij krachtig.

Komende nacht verloopt in een groot deel van het land bewolkt, maar met name in het noordoosten kunnen er ook opklaringen voorkomen. In gebieden waar het opklaart, kunnen mistbanken ontstaan en daalt de temperatuur tot enkele graden onder het vriespunt. Elders is het ongeveer 1 graad boven nul. De noordelijke wind is zwak.

Morgen overdag zijn er opnieuw wolkenvelden, maar er is ook kans op zon. De temperatuur stijgt tot 5 graden. De wind is noordelijk en zwak, maar draait in de loop van de dag naar west en neemt in het noorden toe tot matig, op de Wadden matig tot vrij krachtig.


Ons weer wordt bepaald door een hogedrukgebied boven Ierland en komt zondag de Noordzee opzetten. Aan de oostflank van het hoog komt vochtige lucht onze kant op. Daardoor is het zondag aanvankelijk grijs. Later op de dag wordt de aangevoerde lucht droger,breekt de zon door en is het bij weinig wind en zo’n 6 of 7 graden een beetje voorjaar. In de nacht vriest het licht.

Maandag ligt het hogedrukgebied boven de Oostzee tot over Italiƫ. Er wordt met een matige wind uit het zuidoosten wat drogere continentale lucht aangevoerd. We kunnen dan ook rekenen op flinke zonnige perioden, het blijft droog maar thermische winst is een moeilijke zaak. In de middag komen we uit rond 6/7 graden.

Dinsdag heeft het hoog zich verplaatst naar de Zwarte Zee. Op de oceaan fungeert een depressie (970 hPa) als tegenhanger. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk wat milder en de zuidelijke provincies kunnen met dubbele cijfers te maken krijgen. Het noorden moet het doen met een graad of 7/8. Verder is het vrij zonnig bij een zwakke of matige wind uit het oosten tot zuidoosten. Of dit de aanzet zal zijn naar structureel zachter voorjaarsweer lijkt niet waarschijnlijk. Later in de week zet een nieuwe portie kou vanuit het noorden koers richting West-Europa.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn