Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe regen

17 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hoogtelaag boven de Golf van Biskaye zorgt voor een zuidoostelijke bovenluchtstroming. Het golvende polaire front bevindt zich net ten oosten van ons land. Een actieve frontale golf boven de Noordzee trekt verder noordwaarts. In de warme sector is er onstabiliteit vanaf de grond en zijn er actieve buien boven Denemarken en Duitsland. Boven ons aandachtsgebied hebben we te maken met de frontale kap en is de aangevoerde lucht potentieel onstabiel. Een volgende actieve golf nabij de Alpen trekt richting noordwest Duitsland en bereikt met bijbehorend laag zaterdag 00 UTC de Duitse bocht. Een groot deel van de Noordzee en het noordoosten van het land komt dan in de warme sector terecht. De rest van het land blijft te maken houden met de frontale zone. In de loop van zaterdag trekt het laag naar Engeland. Het polaire front kantelt derhalve en komt min of meer west oost georiƫnteerd boven de Noordzee te liggen.

Vandaag is het overwegend bewolkt en er kan soms lichte regen of een enkele bui vallen, toch zijn er ook droge perioden. In de loop van de avond neemt van het oosten uit de kans op regen weer toe. De middagtemperatuur ligt op veel plaatsen rond een graad of 13, in het noordoosten enkele graden hoger. De noordwestenwind is overwegend matig.

NEERSLAG:

Vandaag af en toe wat regen, mogelijk met een buiig karakter door de genoemde potentiƫle onstabiliteit, vooral in het noordoosten. Zaterdagnacht nabij de volgende golf een actief neerslag gebied, met vooral in het noordoosten een sterkere convectieve component, doordat deze in de warme sector geraakt. Indecs komt daar met kansen van 30-40 % op onweer. Het zwaartepunt van de neerslag trekt over het midden en noorden. Zaterdag wordt het geleidelijk op de meeste plaatsen droog.

Komende nacht blijft het bewolkt en zijn er flinke perioden met buiige regen, in het noordoosten mogelijk vergezeld van een klap onweer. Lokaal kan veel neerslag vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een matige westenwind.

Zaterdagochtend valt er eerst nog lichte regen. In de loop van de dag wordt het droger en breekt vooral in het zuiden van het land de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden op de Wadden tot plaatselijk 18 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zuidwest en is overwegend matig van kracht. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

In het algemeen vrij koel met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Pinksterzondag tijdelijk warmer met maxima rond 20 C.

het weer

Een hoogtelaag nabij de Golf van Biskaye zorgt voor een zuidoostelijke tot oostelijke bovenluchtstroming. Het genoemde hoogtelaag trekt noordoostwaarts en smelt begin volgende week samen met een hoogtelaag dat vanaf IJsland het Noordzeegebied intrekt. Deze samensmelting zorgt voor een uitgestrekte hoogtetrog waarvan de as naar alle waarschijnlijkheid net oost van onze omgeving terecht komt waardoor het aandachtsgebied te maken krijgt met een noordwestelijke bovenluchtstroming. Aan de grond is aanvankelijk sprake van een nogal vlakke luchtdrukverdeling. Ten gevolge van de synoptische ontwikkeling in de bovenlucht laat de OPER in de loop van de volgende week een invallende noordweststroming zien hetgeen garant staat voor aanvoer van koele polaire lucht.

Samenvatting EPS-periode:

Aanvankelijk zeer waarschijnlijk voortzetting van het koele en wisselvallige weertype. In de loop van deze periode wordt de verwachting erg onzeker.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn