Friday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe regen

29 oktober 2012 door Jannes Wiersema

In ons land werd het weerbeeld bepaald door fronten van een depressie boven Zuidwest- Noorwegen. Het was in het algemeen bewolkt met van tijd tot tijd (mot)regen. In met name het noordwestelijk kustgebied had de regen een sterk buiig karakter.


 

Aan het einde van de middag neemt in het westen (door kou advectie op hoogte) de onstabiliteit verder toe en zijn fikse buien met onweer mogelijk.

De middagtemperaturen kwamen uit op waarden tussen 7 en 13 graden: op Vlieland was het rond het middaguur al 12,6ยบ. De wind waaide uit het zuiden tot zuidwesten en was matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. Op IJmuiden stond even na 12 uur windkracht 7. Vanavond ruimt de wind aan de achterzijde van het koufront naar het westen tot noordwesten.

In de nacht naar dinsdag komen er van het noordwesten uit opklaringen het land binnen. In het zuiden blijft het bewolkt met af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 7 graden in het zuiden en 3 graden in langdurige opklaringen in het noorden en westen. De wind wordt boven land westelijk en neemt af naar zwak, aan zee wordt de wind noordwest en is matig.

Dinsdag overdag wisselen zon en bewolking elkaar af en kan er nog een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De wind is westelijk en is zwak, aan de kust matig. In de avond draait de wind naar zuidwest

Woensdag zijn de neerslagkansen klein. Daarna neemt de depressieactiviteit sterk toe met als gevolg wisselvallig weer. Vrijdag kan een randstoring veel wind ontketenen.

Een komen en gaan van depressies gedurende de tweede helft van de week en tijdens het aanstaande eerste weekeinde van november. De meeste aandacht gaat vooralsnog uit naar een randstoring die in de loop van vrijdag uitdiepend de Noordzee oversteekt. Het uitdiepingproces en het koers zullen bepalend zijn of de kustgebieden te maken gaan krijgen met een stormachtige zuidwester, wellicht een zuidwesterstorm. Daar valt vooralsnog nog niet veel met zekerheid over te zeggen.

Medio volgende week lijkt in een meer meanderende circulatie de invloed van hogedrukgebieden toe te zullen nemen. Verder over het algemeen middagtemperaturen rond of iets beneden normaal.

De bladeren zullen deze week meest van de bomen vallen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn