Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en af en toe regen,Noorden buien met wat zon.

11 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Lagedrukgebied boven Noorse Zee trekt langzaam oostwaarts. Een golf in het bijbehorende polaire front beweegt vanochtend over de zuidelijke helft van het landoostwaarts, waarna het aan het in de middag over België blijft slepen. De lucht aan de zuidoostzijde van het koufront gedraagt zich enigszins als een koude plaklaag, waarna het in de middag boven België blijft slepen. . Een trog ligt om 06 UTC van het midden van de Noordzee tot over onze westkust en beweegt gedurende de ochtend eveneens oostwaarts. Een tweede golf in het front beweegt later in de midden en het begin van de avond langs de zuidgrens oostwaarts. Aan de noordzijde van de tweede golf beweegt aan het einde van de middag en in de avond eveneens trog over de Noordzee en onze omgeving oostwaarts. In de nacht naar zaterdag volgt nog een derde trog, deze trekt met name over de noordelijke helft van het land. De koudste bovenlucht blijft boven het noordelijk deel van de FIR, met aan de noordrand T500 tot -35 C. Zaterdag overdag passeert er een trekrug van west naar oost. Een nieuw lagedrukgebied ontstaan uit een warmtefrontafloper trekt zaterdag via de Britse Eilanden oostwaarts en trekt in de nacht naar zondag over het noorden van het land. Het bijbehorende warmtefront trekt in de avond van zuidwest naar noordoost over het land.

Het is bewolkt en in het midden en zuiden zijn er perioden met regen. In het noorden van het land valt de regen meer in de vorm van losse buien. In de loop van de ochtend trekt de meeste regen naar het zuidoosten weg maar kunnen er nog enkele buien overtrekken. In het Waddengebied breekt mogelijk de zon nog af en toe door. De middagtemperaturen liggen rond 8 graden. De wind is zuidwest en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan de kust. In de avond neemt de wind in het noordelijk kustgebied toe naar hard en zijn daar zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht zijn er vooral in het midden en zuiden opklaringen, in het noorden is het wisselend bewolkt en trekken nog enkele buien over. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het zuidoosten tot 8 graden in het noordelijk kustgebied. Er staat boven land een overwegend matige zuidwestelijke wind. Langs de kust staat er een krachtige, in het Waddengebied aanvankelijk harde westenwind.

Morgen overdag overheerst de bewolking, toch laat ook de zon zich af en toe zien. In de ochtend kan er in het noordoosten nog een enkele bui voorkomen, verder is het droog. Later in de middag wordt de bewolking van het zuidwesten uit dikker en in de avond gaat het opnieuw regenen. De temperatuur loopt op naar een graad of 8. De zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust vrij krachtig. Later in de middag wordt de wind tijdelijk zuid. In de loop van de avond wordt de wind van het zuidwesten weer zuidwest en neemt sterk in kracht toe, boven land naar matig tot vrij krachtig, langs de kust naar krachtig tot hard.

Een warmtefrontafloper met een klein grondlaagje trekt zondag via het noorden van Duitsland richting Oost-Europa. Aan de westflank van dit laagje beweegt in de nacht naar zondag een koufront van noordwest naar zuidoost over ons land en zondag en maandag bevinden we ons in polaire lucht. Gedurende de nieuwe week bouwt zich in het grootschalige hoogtepatroon een rug op boven West-Europa met aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Een afgesnoerd laag zuidwest van de Britse Eilanden beweegt dinsdag en woensdag aan de westflank van deze rug over Ierland noordwaarts. De frontale restanten hiervan trekken dinsdag over ons land noordoostwaarts, op woensdag gevolgd restanten van een tweede front. Deze fronten lopen in feite stuk tegen het Europese hoog. Aan het einde van de week wordt de hoogterug afgebroken en stelt er zich een krachtige zonale stroming in met een omvangrijk lagedrukgebied in de IJslandregio en een Azorenhoog.

Vooruitzichten

Veel bewolking en af en toe regen, alleen maandag is het tijdelijk droog. De temperaturen liggen zowel ’s nachts als overdag boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 18 december tot en met vrijdag 25 december Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype met van tijd tot tijd veel wind.

Daar waar de spreiding op de lange termijn in het ensemble de afgelopen dagen groot was en ook fluctueerde van tussen een zachte en een koude voorkeur zien we in de laatste run weer een overduidelijke meerderheid voor de zachte oplossing kiezen. Gisteren zagen we nog 50% van de EPS-leden voor later in de week voor lichte vorst in de nacht gaan, in de laatste run is dat nog amper 10%. Alles heeft te maken met het afbreken van de hoogterug, in de voorgaande runs waren er veel meer leden die de rug tezamen met het hoog aan de grond boven Centraal-Europa langer in stand hielden. Wat nu opvalt zijn de hoge temperaturen, zowel in de nacht als overdag. Later in de week en volgend weekend zien we ruim de helft van de oplossingen met maxima boven de 10 graden komen en minima die ver boven het vriespunt blijven. De neerslagkansen liggen op de droge maandag na de gehele periode rond 70% en vooral later in de verwachtingsperiode zien we de kansen op zware windstoten toenemen. Er zijn nog slechts 2 a 3 EPS-leden die een winters weertype laten zien.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn