Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en (buiige) regen, maandag (zware) zuidwesterstorm.

27 oktober 2013 door Jannes Wiersema

23Een omvangrijk sturend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan beweegt oostwaarts en wordt vannacht boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen verwacht. Rond dit laag wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Een bijbehorende occlusie trekt in de ochtend van west naar oost over ons land en wordt gevolgd door een hoogtetrog die in de loop van de middag het land verlaat. Een randstoring boven de oceaan diept fors uit en trekt verder noordoostwaarts. Maandag wordt deze stormdepressie rond 05 UTC boven Wales verwacht, trekt dan over Engeland de Noordzee op en bereikt maandagavond het noorden van Denemarken. Het bijbehorende koufront passeert in de loop van de ochtend waarna aan het begin van de middag nog een bent-back occlusie het noorden van ons land schampt.

Er is veel bewolking en er zijn perioden met buiige regen, met een kleine kans op onweer. In de loop van de middag wordt het droger en klaart het vanuit het westen wat op. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De vlagerige zuid- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land, aan zee wordt de wind hard, mogelijk stormachtig. Bovendien is er vanaf het eind van de ochtend in de westelijke kustprovincies kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur.

WIND:

 Maandag boven zee een zware storm (10 Bft) en de modellen blijven consistent ook met een zeer zware storm (11 Bft) komen op de zuidflank van het laag. Wat windstoten betreft geldt ook dat de modellen elkaar niet veel ontlopen. Vanmiddag zien we al kans op zware windstoten (80 km/uur, zeer lokaal nog nog meer) in de westelijke kustgebieden op passage van de trog en in de onstabiele lucht erachter. Maandag gaan de (zeer) zware windstoten naar waardes tussen de 90 en 120 km/uur. In eerste instantie is de wind tamelijk zuidelijk. De zeer zware windstoten komen dan moeizaam verder landinwaarts. De laagste waardes worden in het zuidoosten en oosten verwacht, de hoogste in de kustprovincies. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten voorkomen van rond de 130 km/uur.

Komende nacht neemt de bewolking van het zuiden uit toe en gaat het regen. De minimumtemperatuur wordt zo’n 11 of 12 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Aan het einde van de nacht neemt de wind in kracht toe.

Maandag is het half tot zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De temperatuur ligt in de middag rond 16 graden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend toe naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. Langs de kust en op het IJsselmeer komt een (zware) storm te staan, windkracht 9 tot 10. Ook komen er (zeer) zware windstoten voor. Veelal tussen de 90 en 120 km/uur, de zwaarste in de kustprovincies. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs uitschieters tot 130 km/uur voorkomen. Later in de middag en vooral in de avond neemt de wind in kracht af. (Bron: KNMI)

De komende periode hebben we in de bovenlucht te maken met een sterke zonale stroming die soms wat meandert. De stormdepressie trekt maandag avond snel weg naar Scandinavie waarna we halverwege de week tijdelijk te maken krijgen met hogedrukinvloed. Het volgende weekeinde bereikt een nieuwe actieve depressie de Britse Eilanden

Vooruitzichten

Overgang naar een rustiger weertype met lagere neerslagkansen en een middagtemperatuur van ongeveer 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 03 november tot en met zondag 10 november

Grote kans op enigszins wisselvallig weer met temperaturen die rond de normale waarden blijven liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn