Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en een enkele bui, vanmiddag wat regen.

12 mei 2015 door Jannes Wiersema

zon en regen

zon en regen

Een Lagedruk tussen IJsland en Schotland verplaatst zich richting Scandinaviƫ. Aan de zuidflank hiervan bevindt zich een zwak golvend koufront, dat vanochtend en vanmiddag het land van west naar oost passeert. Aanvankelijk lijkt dit koufront zwak, maar later kan het koufront ondanks drukstijgingen aan de grond mogelijk toch activeren. Hierachter passeert nog een hoogtetrog.Hogedruk boven de Golf van Biskaje trekt hierna noordwaarts en vormt woensdag een gordel vanaf hoge breedtes naar de Britse Eilanden met vanaf daar een rug tot boven ons land.

Er is vrij veel bewolking. In de noordwestelijke helft komen enkele buien voor. Later in de ochtend en vanmiddag kan er vooral in de noordelijke helft van het land wat regen vallen. Halverwege de middag breekt van het westen uit de zon door. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden langs de noordwestkust tot lokaal nog 21 graden in Limburg. De zwakke tot matige zuidwestenwind wordt overal westelijk en meest matig, later langs de kust (vrij) krachtig.

De nacht naar woensdag verloopt helder en droog. De minimumtemperatuur komt uit rond 9 graden. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig. Aan de kust is de wind west en matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Woensdag overdag zijn er flinke perioden met zon. In de middag ontstaan er enkele stapelwolken, maar het blijft overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden aan de Waddenzee tot 20 graden lokaal in het zuidoosten. De wind is westelijk en zwak tot matig. Later op de dag draait de wind naar een noordelijke richting.

Aan de noordoostflank van het Azorenhoog trekken beurtelings storingen en trekruggen over. Begin volgende week ligt er een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinaviƫ waarvan randstoringen ons van het noorden uit weten te bereiken. Een tweede hogedrukgebied ontwikkelt zich echter boven het noordoosten van Canada en trekt de oceaan over naar de Britse Eilanden. Het Scandinavisch lagedrukgebied krijgt dan minder vat op ons weerbeeld.

Vooruitzichten
Wisselvallig met temperaturen ruim beneden normaal.

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen beneden het langjarig gemiddelde.

PLUIM_06260_NWT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn