Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en eerst af en toe lichte (mot)regen.

08 december 2013 door Jannes Wiersema

25Een hogedrukgebied boven Frankrijk verandert nauwelijks van plaats. Noord van Schotland diept een lagedrukgebied uit en trekt naar de Baltische Staten. Het bijbehorende warmtefront is de afgelopen dag over Nederland oostwaarts getrokken en heeft het land inmiddels verlaten, het koufront blijft ten noorden van het aandachtsgebied. Ons land bevindt zich in de warme sector. Vanaf vandaag bouwt op 500 hPa een rug op boven de Britse Eilanden, uiteindelijk leidt dit tot een blokkade.

Er is vandaag veel bewolking en lokaal valt lichte (mot)regen. Vanmiddag wordt het meest droog en kan hier en daar de zon even tevoorschijn komen. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig, 5 tot 6.

Komende nacht is het overwegend bewolkt en in het noordoosten kan af en toe regen vallen. In het zuidwesten van het land zijn er ook enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 graden in het zuidoosten van het land tot 8 graden in het noorden. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overheerst de bewolking, maar toch is ook af en toe de zon te zien. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 10, in het zuidoosten enkele graden lager. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

We dat het uitzakken van kou over westelijke deel van de Atlantische Oceaan voor de versterking en de opbouw van een hoog richting het vasteland van West-Europa plaats vindt. Mede als gevolg van een uitzakkende hoogtetrog boven Oost-Europa heeft de atmosfeer een stabiele oplossing in de vorm van een Omega-blokkade. Hierbij heeft ons land, zeker de eerste 10 dagen, volgens vrijwel alle EPS-leden met de hoogterug te maken, hetgeen resulteert in een stabiel weertype dat na het weekeinde zijn beslag krijgt.

Vooruitzichten

Vanaf dinsdag af en toe zon en een rustig en droog weertype, eind van de week is er een kans op wat regen. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden met op dinsdag en woensdag mogelijk iets lagere waardes en de minima liggen op of iets onder het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 15 december tot en met zondag 22 december

Grote kans (70 %) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met minima en maxima iets onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386488209693

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn