Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en in het noorden en midden af en toe regen.

25 februari 2017 door Jannes Wiersema

Een warmtefront, horend bij een laag noord van IJsland ligt actueel boven de Britse Eilanden en nadert geleidelijk. Op hoogte komt dit front al eerder door, maar het grondfront bereikt het noordwesten van het land pas begin van de avond. In de nacht naar zondag trekt dit dan over het land  Het, enigszins golvende, koufront bereikt het westen van het land zondagochtend en trekt zondag moeizaam oostwaarts over het land

  Waarschuwing land 0 new

Het is vandaag bewolkt. In het noorden en midden van het land regent of motregent het af en toe, in het zuiden is het meest droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 5°C in het noordoosten tot ongeveer 9°C in het zuidwesten. In de loop van de dag neemt de zuid- tot zuidwestenwind toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden naar krachtig tot hard. In het noordwestelijk Waddengebied is in de middag kans op zware windstoten van ongeveer 75 km/uur.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt en gaat het ook in de rest van het land regenen. De minimumtemperatuur ligt rond de 7°C en de zuidwestelijke wind neemt af naar matig, aan zee naar krachtig.

Morgen overdag blijft het overwegend bewolkt en af en toe valt er wat lichte regen of motregen. De temperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 11 °C in het zuiden. De wind blijft zuidwestelijk en neemt weer iets in kracht toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, mogelijk hard.

De komende week zorgt een sturend hoogtelaag, dat vanaf Schotland naar Scandavie trekt, voor een zonale stroming over onze omgeving. In het weekend lijkt zich een hoogterug boven het zuiden van Scandinavie te nestelen, die dan de zonale stroming dan (tijdelijk) naar het zuiden drukt. In het grondpatroon uit dit zich in een laag noord van Schotland op maandag, wat richting Scandinavie trekt en op maandag en dinsdag voor wisselvallig weer zorgt. Op woensdag passeert een volgende golf in het polaire front, gevolgd door weer een volgende golf op donderdag. In het weekend lijkt het onder invloed van een rug even wat rustiger te worden.

Vooruitzichten

Wisselvallig weertype met van tijd tot tijd regen. De maximumtemperaturen liggen rond 9 graden, maar op dinsdag wat lager.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 04 maart tot en met zaterdag 11 maart

Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven normaal.

Tot het weekend toont het ensemble vrij eensgezind de zonale stroming met de storingen, die passeren. De rug in het weekeinde wordt door een deel van de ensembleleden ondersteund (zo’n 40%), Ook op de langere termijn blijft lage druk ons weer bepalen. De eerste dagen is de spreiding in het ensemble klein. Vrijwel het gehele ensemble laat op dinsdag een tijdelijk dip in de temperaturen zien, met daarbij enige indicatie voor winterse neerslag (wat vlokken natte sneeuw). Gedurende de hele periode is de kans op een stroming uit zuidwestelijke richtingen groot, met temperaturen die rond 7-10 graden liggen en ook elke dag wel neerslagkansen.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn