Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en koud

19 januari 2013 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van zaterdag 19 januari.

Een zee van wolken temperde de vorst in de afgelopen nacht opnieuw. Twente had met -5,2 graden nog wel matige vorst. Wel nam de oostenwind geleidelijk verder in kracht toe. Dat wordt veroorzaakt door de toename van de luchtdrukverschillen tussen een depressie boven Frankrijk en een fragiel hogedrukgebied boven Scandinavie.

Boven Europa en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan ligt een lagedrukzone, met meerdere kernen, die ons weer bepaalt. Vandaag ligt één van die depressiekernen in de buurt van de Pyreneeën en op de noordelijke flank wordt via een oostelijke stroming koude lucht aangevoerd. Morgen trekt een kleine depressiekern, met een occluderende storing, vanuit het zuiden over ons land. Ook de daaropvolgende dagen blijven we in de koude lucht met lagedrukkernen die ons weer bepalen.

Vandaag is er veel bewolking, waar de zon sporadisch doorheen komt. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond de -3 graden, maar door de matige oostenwind voelt het een stuk kouder aan. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt en zo goed als droog. De minima komen uit rond -6 graden. De oostenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

Zondagochtend gaat het van het zuiden uit licht sneeuwen. Aan het einde van de middag sneeuwt het in een groot deel van het land. Alleen het uiterste noorden houdt het tot ver in de avond droog. Er vallen enkele centimeters verse sneeuw. In Limburg is er een kleine kans op ijsregen. De maxima liggen rond -3 graden. De oostelijke wind is nog steeds matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, waardoor het in het oosten en in de kustprovincies kan aanvoelen als -15 graden.

Volgende week blijft de luchtdrukverdeling onveranderd winters. Aan de oostflank van een bescheiden hogedrukblokkade boven de Noorse Zee stromen voortdurend zeer koude luchtmassa’s vanuit het poolgebied naar Noord- en Noordoost-Europa. De atmosfeer is daar tot op grote hoogte vergeven van kou (500 hPa -45º). Ondertussen trekken oceaandepressies met een zuidelijk gelegen straalstroom onder Nederland door naar Zuid-Europa. Tot en met het komende weekeinde blijft het in onze streken door luchtaanvoer uit het oosten dan ook vriezen. De vorst is in de nacht over het algemeen matig en in de middag licht. Het is niet uitgesloten dat de temperatuur soms tot beneden -10 zakt maar dat zal sterk afhankelijk zijn van de hoeveelheid bewolking.

Maandag zijn er veel wolkenvelden met af en toe een opklaring. Er kan wat winterse neerslag vallen. Matig tot goed zicht. Maxima rond 1 °C. Matige wind (4) uit ZZW, krimpend naar ZZO en toenemend tot vrij krachtig (5).

Dinsdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Er is kans op wat winterse neerslag. Matig zicht. Maxima rond het vriespunt. Vrij krachtige wind (5) uit ZZW, krimpend naar ZZO en afnemend tot matig (4).

Woensdag zijn er wolkenvelden en opklaringen. Later neemt de bewolking toe en vallen er sneeuwbuien. Goed zicht, matig zicht in een bui. Maxima rond het vriespunt. Matige wind (4) uit Z, krimpend naar ZZO en afnemend tot matig (3).

Donderdag start zwaarbewolkt met kans op een sneeuwbui. Geleidelijk komen er bredere opklaringen. Matig zicht, later goed zicht. Maxima rond het vriespunt. Zwakke tot matige wind (2-3) uit veranderlijke richting, draaiend naar NO en toenemend tot vrij krachtig (5).

Langetermijnverwachting van vrijdag 25/01/13 tot dinsdag 29/01/13

Hoge druk boven West-Europa zou aanvankelijk nog voor enkele dagen droog en koud weer zorgen. Daarna zou zich een westelijke stroming opbouwen met een aanvoer van zachte en gestoorde lucht. De maxima lopen dan op tot rond 3 à 4 °C met minima rond het vriespunt.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn