Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en later af en toe motregen.

06 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de noordflank van een uitgestrekt hogedrukgebied boven Zuid-Europa heeft ons aandachtsgebied te maken met een zuidwestelijke stroming die relatief droge lucht aanvoert. Een golvend koufront, voorafgegaan door een zwakke barokliene zone, bereikt vanochtend het noorden van onze FIR, vanmiddag de Wadden en vanavond het zuiden van het land. Hierna trekt een rug van zuidwest naar noordoost over het land waardoor het koufront als warmtefront terugkeert over het land. Maandag krijgen we te maken met de aanvoer van zachte en relatief vochtige lucht en geleidelijk komen we steeds dieper in de warme sector.

Het is bewolkt en in de loop van de dag kan er af en toe motregen vallen.Tegen de avond neemt van het noordwesten uit de kans op neerslag toe. De middagtemperaturen liggen rond 11 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer, hard of stormachtig. In het noordelijk kustgebied zijn er aanvankelijk nog zware windstoten van ongeveer 80 km/uur. In de loop van de avond neemt wind sterk af naar zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Wind:

Seinen veranderen voorlopig niet, tot 8 Bft in de kustdistricten. Windstoten rond 85 km/uur in het Waddengebied, net niet genoeg voor geel. Na passage koufront sterke afname wind. Ook seinen op de Noordzee (8 à 9 Bft)

Komende nacht is het bewolkt en wordt het overwegend droog. In het uiterste noordoosten kunnen enkele opklaringen voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noordoosten tot 10 graden in het zuiden. In opklaringen en bij weinig wind kan de temperatuur aan de grond dalen tot rond het vriespunt.

Maandag overheerst de bewolking en is het vrijwel overal droog. Later op de dag gaat het van het zuiden iets opklaren. De middagtemperaturen komen uit op ongeveer 11 graden. De wind neemt toe naar zwak tot matig en ’s middags langs de westkust en IJsselmeer tot vrij krachtig en is meest zuidelijk.

In de opgaande tak van een zwakke hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan bevindt zich het polaire front en hierdoor wordt boven ons land met een zuidwestelijke stroming vrij zachte lucht aangevoerd. De hoogtetrog verplaatst zich de komende 48 uur oostwaarts en wordt geleidelijk er tussen uitgeknepen (vult op) waardoor het polaire front in verzwakte vorm onze richting uitkomt. Het front wordt zondagavond boven ons land verwacht en als gevolg van het uitzakken van een nieuwe trog op de westelijke Atlantische Oceaan en het dientengevolge opbouwen van een rug boven onze omgeving wordt het koufront noordwaarts opgetild en komt ons land opnieuw in de warme sector. Tot halverwege de week verandert er in de luchtdrukverdeling nauwelijks iets en hebben we opnieuw te maken met een west- tot zuidwestelijke hoogtestroming. Uiteindelijk zien we dat we in de EPS-periode te maken krijgen met een Rossby-golf die steeds meer het karakter van een lopende golf krijgt. In de EPS-uitvoer komt dit in vrijwel alle clusters tot uitdrukking, waarbij de verschillen met name in de fases en amplitudes van de lopende golf tot uitdrukking komen. Van een blokkade is geen sprake, hetgeen betekent dat er wel af en toe wat stralingskou kan optreden, maar geen langdurige advectie van continentale polaire (arctische) lucht.

Vooruitzichten

Vooral de eerste dagen af en toe zon. Verder op de meeste dagen soms wat regen. Maximumtemperaturen eerst rond 10 graden, maar geleidelijk enkele graden dalend. Minima ruim boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 13 december tot en met zondag 20 december Grote kans (50-60%) op het aanhouden van het rustige weertype met van tijd tot tijd wat regen (geen winterse neerslag) en maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden.

De bandbreedte in de verschillen elementen voor de korte termijn is klein en op de lange termijn is de bandbreedte tamelijk groot. Met name timingsverschillen van de diverse overtrekken troggen (met polaire front) zorgen voor een grotere onzekerheid van dag tot dag. Grosso modo overheerst de zuidwestelijke aanvoer die zorgt voor licht wisselvallig weer. Echter, een verschil met de vorige run is, dat er nu een klein aantal oplossingen is, die een tijdelijke noordoost aanvoer berekenen

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn