Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en lichte vorst,met wat lichte sneeuw.

18 januari 2013 door Jannes Wiersema

Door de bewolking viel het met de vorst in de afgelopen nacht tegen, of mee zoals u wilt. Eerst vroor het op veel plaatsen matig, maar tegen de ochtend was de vorst nog meest licht. Woensdrecht was met -8,2 de koudste KNMI post. Hoogeveen kwam niet verder dan -2,4 graden.

Er is veel bewolking en hier en daar valt soms lichte sneeuw, veel stelt dat niet voor. In de loop van de dag kan op enkele plaatsen de zon even doorbreken. De middagtemperatuur ligt rond -2 graden. De oost- tot zuidoostenwind neemt geleidelijk in kracht toe tot matig, kracht 3 tot 4, aan zee soms vrij krachtig, 5.

Gedurende de nacht naar zaterdag is er vrij veel bewolking. In het zuiden van het land valt er mogelijk lichte sneeuw. Het vriest licht tot matig, rond min 5 graden. De wind is oostelijk en matig, kracht 3, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5. In het Waddengebied krachtig, 6.

Zaterdag overdag verandert er weinig. De bewolking overheerst en mogelijk dat het in het zuiden soms licht sneeuwt. Verder blijft de oostenwind flink doorstaan, waardoor het een stuk kouder aanvoelt dan de -4 graden die de thermometer in de middag aangeeft.

Dit weekeinde maar ook volgende week weet de kou zich dankzij een winterse luchtdrukverdeling te handhaven. Het blijft echter veelal bewolkt en zondag bestaat er een reële kans op sneeuw. De vorst is in de nacht overwegend matig (klaart het voldoende op dan zijn minima beneden -10 mogelijk); tijdens de middaguren vriest het licht.

Op de weerkaart zien we een fragiele, maar tamelijk standvastige hogedrukblokkade boven de Noorse Zee, zijnde de wateren tussen IJsland en Noorwegen. Aan de oostzijde van dit systeem stroomt voortdurend zeer koude lucht het noorden van Rusland binnen. Daar bevindt zich dan ook een permanent koudereservoir met op het 500 hPa-vlak (rond 5 kilometer hoogte) temperaturen omstreeks -45º.
Oceaandepressies worden daardoor gedwongen om uit te wijken via Biskaje en het Iberisch schiereiland naar de Middellandse Zee. Frontale uitlopers dringen soms naar onze omgeving op maar van een serieuze dooiaanval zal de komende tijd geen sprake zijn. Oostenwinden transporteren aanhoudend vrieslucht naar onze streken.

Weersverwachting tot maandagavond 21/01/13

Een uitloper van een lagedrukgebied met kern boven Groenland, strekt zich over Ierland uit tot Bretagne. In deze vore ontwikkelen er zich secundaire kernen die met elkaar verbonden zijn door een occluderend front. Dit front slingert de eerstkomende dagen net ten zuiden van onze streken waardoor er van tijd tot tijd lichte sneeuw kan vallen. In de loop van zondag trekt een lagedrukgebied vanuit Frankrijk noordwaarts en kan het bijhorende front tijdelijk voor wat sneeuw zorgen.

Vandaag start nog nevelig en vanuit het westen schuift er meer bewolking binnen. In de loop van de dag wordt het zwaarbewolkt tot betrokken en kan er wat motsneeuw vallen. Maxima rond -2°C. Matig zicht. Matige tot vrij krachtige wind (4-5) uit ZO, toenemend tot vrij krachtig à krachtig (5-6).

Vanavond en vannacht is het zwaarbewolkt tot betrokken met lichte sneeuw, die voornamelijk aan de westkust valt. Aan de oostkust kunnen er zich opklaringen voordoen. Minima rond -4°C. Overwegend matig zicht. Krachtige wind (6) uit OZO, afnemend tot vrij krachtig (5).

Morgen is het zwaarbewolkt met vooral ’s ochtends kans op lichte sneeuw. In de loop van de namiddag kunnen er zich meer opklaringen voordoen. Maxima rond -2 à -3°C. Matig, later goed zicht. Vrij krachtige wind (5) uit O, krimpend naar ONO en toenemend tot vrij krachtig à krachtig (5-6).

Zondag is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met kans op wat sneeuw. Na de middag breekt het wolkendek open en kan er hier en daar nog een sneeuwbui vallen. Maxima rond -2 à -3°C. Eerst matig, later goed zicht. Vrij krachtige wind (5) uit OZO, afnemend tot zwak à matig (2-3) uit veranderlijke richting.

Maandag is het wisselend bewolkt met kans op enkele sneeuwbuien. Maxima rond het vriespunt. Goed zicht, matig zicht in de sneeuw. Matige wind (3) uit ZZW, tijdelijk krimpend naar ZZO en toenemend tot vrij krachtig à krachtig (5-6).

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn