Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en nu en dan lichte regen of motregen

20 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een complex lagedrukgebied ligt ten oosten van ons land en heeft verschillende kernen. Een kern ligt boven het oosten van Duitsland en heeft een zuidwestwaarts gerichte vore tot over de Eifel en de Ardennen. Een andere kern ligt boven Denemarken. Vanuit dit laag liggen de restanten van een frontaal systeem over het noorden en westen van ons land. Uiteindelijk moeten beide kernen min of meer samenkomen en ze vormen vanmiddag dan een laag met de hoofdkern boven het noordoosten van Duitsland met een vore tot over ons land waarin uiteindelijk de frontenrestanten in opgenomen worden. Dinsdag middernacht ligt er dan een langgerekt laag van de Baltische Staten tot over Denemarken met een noord-zuid gerichte vore midden over het land. Deze vore trekt dinsdag langzaam verder oostwaarts en verlaat eind de ochtend het oosten van het land. Na passage van de vore ruimt de stroming naar noordwest en trekt dan aan.

Er is vandaag veel bewolking en verspreid over het land kan er af en toe lichte regen of motregen vallen. In de kustgebieden kan mist van zee binnendrijven. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden vlak aan zee tot 15 graden in het oosten van het land. De zwakke tot matige wind is langs de kust noordwestelijk, verder landinwaarts wordt de wind zuidwestelijk.

ZICHT:

Mist boven de Noordzee en de noordwestelijke kustgebieden. Modellen hebben dit aardig te pakken. Overdag landinwaarts weer oplopende zichtcondities. De Noordzee en het westelijk kustgebied blijven gevoelig voor mist. In de avond en de nacht naar dinsdag kan de mist weer verder landinwaarts komen.

NEERSLAG:

De neerslag ten zuidoosten van ons land komt langzaam naderbij en kan in de loop van de dag het zuidoosten en oosten bereiken. Het zwakke front nabij het westen/noordwesten levert daar af en toe lichte (mot) regen op. Uiteindelijk komen beide neerslagzones min of meer bij elkaar over het land te liggen. Alle modellen geven dat aan. Komende nacht ligt het zwaartepunt van de regen dan over het westen van het land om daarvandaan langzaam oostwaarts te verplaatsen.

De nacht naar dinsdag verloopt bewolkt en nevelig. Af en toe kan er (mot)regen vallen en in de kustprovincies kan nog steeds mist van zee binnenkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De wind draait naar noordwest en is zwak, langs de kust matig.

Dinsdag overdag is het bewolkt en valt er in de ochtend met name in het westen af en toe regen of motregen. Deze regen trekt gedurende de dag langzaam verder oostwaarts. De middagtemperatuur ligt rond de 13 graden. De noordwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig. In het oosten van het land staat eerst nog een zwakke zuidwestelijke wind. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag boven Frankrijk strekt zich vanaf dinsdag uit van het zuiden van Portugal tot over Polen. Dit laag trekt dan langzaam oostwaarts en maakt zo de weg vrij voor een nieuw hoogtelaag. Dit laag trekt dan van de Noordzee naar het zuiden, over ons land en dan naar Duitsland waar het in het weekeinde arriveert. Daar aangekomen draait het weer terug richting Denemarken om daarvandaan nogmaals over ons land zuidwaarts te trekken, nu richting Frankrijk. Daarmee vertoont het grootschalige patroon aan het eind van de periode grote gelijkenis met het patroon van vandaag: kortom we zijn dan weer terug bij af.

Vooruitzichten

Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Met middagtemperaturen rond 11 is het ruim te koud voor de tijd van het jaar.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn