Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en overwegend droog.

14 december 2015 door Jannes Wiersema

bewolkt

Lagedrukgebied zuidwest van Ierland beweegt noordwaarts en vult dinsdag geleidelijk op. Bijbehorende NW-ZO georiënteerde warmtefront boven het noorden van het land beweegt langzaam noordoostwaarts en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten van het land. Op de Noordzee ontwikkelt zich nog een warmtefrontafloper welke richting Denemarken trekt. Achter het warmtefront wordt met een zuidelijke stroming vochtige lucht vanuit België en Frankrijk aangevoerd. In de middag en avond stroomt er in het zuiden en zuidoosten wat drogere lucht het land binnen. Dinsdag beweegt een volgend Atlantisch laag richting de Britse Eilanden, bijbehorend frontaal systeem trekt pas in de nacht naar woensdag ons land in. De lucht boven ons land blijft met uitzondering van het zuidoosten vochtig.

Vanochtend is het op veel plaatsen nevelig en lokaal komt mist voor. Verder overheerst vandaag de bewolking, al breekt in het zuiden van het land de zon af en toe door. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een zwakke tot matige zuid- tot zuidoostenwind.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is het overwegend bewolkt maar wel droog. Lokaal kan het opklaren, als dat gebeurt kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen de 1 en 4 graden. Er staat een zwakke zuid- tot zuidoostelijke wind.

Morgen zijn er wolkenvelden maar af en toe kan ook de zon even tevoorschijn komen. Het is overwegend droog. Later in de avond gaat het in het zuidwesten regenen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind die in de avond geleidelijk toeneemt tot matig en langs de kust tot vrij krachtig.

Deze week bouwt zich in het grootschalige hoogtepatroon een rug op boven West-Europa met aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Van tijd tot tijd trekken verzwakte frontale zone door deze rug, behorend bij lagedrukgebied die aan de westflank van de rug om de Britse Eilanden heen bewegen om vervolgens af te buigen richting Scandinavie. Met een zuidwestelijke stroming wordt steeds zachtere lucht aangevoerd. Na het weekeinde wordt de hoogterug naar het oosten weggedrukt door een sterkt in kracht toenemende zonale stroming op de Oceaan onder regie van een omvangrijk lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Vanaf dat moment weten actievere frontale systemen ons te bereiken en trekt ook de wind wat verder aan.

Vooruitzichten

Veel bewolking en vooral woensdag af en toe regen. Verder is het zacht tot zeer zacht met maxima van 12 tot 14 graden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 21 december tot en met maandag 28 december Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype met van tijd tot tijd veel wind.

Er heerst een grote mate van consistentie in het EPS-ensemble. Alle leden komen later in de week en in het komende weekeinde met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. Op woensdag is de neerslagkans ca. 90%, de dagen erna rond 40%. Na het weekeinde neemt de neerslagkans toe naar 80%, ook de kansen op zware, mogelijk zeer zware windstoten nemen significant toe. Alhoewel de zeer zachte leden in aantal afnemen blijft het zacht.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn