Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en overwegend droog

04 januari 2013 door Jannes Wiersema

Bij ons bepaalt een standvastig hogedrukgebied voorlopig het weerbeeld. Het systeem bevindt zich boven het westen en zuidwesten van Europa. In het grondpatroon liep het weerglas tijdens de afgelopen nacht in Spanje en Frankrijk op tot 1042 hPa. Hogedruk in deze regionen is ongunstig voor winterkou maar na een verregende december is het wel zo fijn dat Atlantische fronten op afstand worden gehouden. Tot midden volgende week is het namelijk overwegend droog. Nadeel is het doorgaans nauwelijks tot de verbeelding sprekende weerbeeld. De atmosferische grenslaag is tamelijk vochtig en dat betekent vrij veel (lage) bewolking. Soms kan het echter ook ‘spontaan’ opklaren. Verder blijft het aanhoudend zacht.

Vandaag is het bewolkt met slechts hier en daar wat lichte motregen. De grootste kans op wat zon is er voor het noordwestelijk kustgebied. Het wordt met ongeveer 10 graden opnieuw een zachte dag. De westelijke wind is matig, aan de kust overwegend vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag verandert er niet veel. De minima liggen rond 8 graden. De wind is westelijk en neemt af naar zwak tot matig.

In het weekeinde is het zacht en overwegend droog weer. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn klein. Overdag wordt het een graad of 10, in de nachten 8 a 9 graden. Zacht januari weer dus in de richting van Driekoningen.

Volgende week woensdag passeert een hoogtetrog. De regenkansen nemen dan toe. Na midden volgende blijft het waarschijnlijk licht wisselvallig en geleidelijk laat een toenemend aantal leden gelieerd aan het ECMWF (Europees weermodel) een overgang naar meer normale temperaturen voor de tijd van het jaar zien. De kans op winterweer is de komende 10 dagen verwaarloosbaar klein.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn