Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en perioden met regen, vanuit het zuidwesten droog en zonnig.

15 oktober 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Boven Scandinavie bevindt zich nog steeds een krachtig hogedrukgebied. Een opvullend lagedrukgebied ligt om 06 UTC ten westen van Zeeland en trekt als vore verder richting Kent (Engeland). Het frontale systeem bij dit laag trekt over ons land. Het warmtefront ligt inmiddels over het noorden van het land, het koufront bevindt zicht boven het zuiden. Warmteadvectie op hoogte speelt bij de neerslagvorming ook een grote rol. Achter het koufront komen we in een valse warme sector, waar de dauwpunten nog een graadje oplopen (10 graden C). De bijbehorende frontale zone trekt vannacht het zuiden van het land binnen en verlaat vanavond samen met de occlusie het noordoosten. Hierachter wordt de stroming zuidelijk en wordt er met een zuidelijke stroming relatief zachte lucht aangevoerd. Een laag west van Ierland blijft daar rondtollen. Het bijbehorende frontale systeem ligt zondag net ten westen van de FIR.

De 00 hr modellen zijn niet beschikbaar. Deze modelbeoordeling is daarom gebaseerd op de vorige modelruns en de actuele situatie. Synoptisch wijken de modellen weinig van elkaar af. De timing van de vore is redelijk eenduidig en past bij de actualiteit Verder is de ST in de stabiele grenslaag een punt van aandacht. Deze is aan het ontstaan in de neerslag bij het frontale systeem. We raken deze pas kwijt als de occlusie gepasseerd is. Voor de nacht naar zondag is mist een aandachtspunt.

Vanochtend is het zwaar bewolkt en regent of motregent het af en toe. In de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten droog en trekken opklaringen het land binnen. In het noordoosten breekt de bewolking waarschijnlijk pas in de avond. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en kan er plaatselijk mist ontstaan. Bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind daalt het kwik naar waarden tussen 5 °C in het noordoosten en 10 °C in het zuidwesten.

Zondag overdag zijn er flinke perioden met zon en loopt de temperatuur op naar 17 a 18 °C. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied is de wind vrij krachtig.

Een blokkerende hoogterug boven centraal Europa en Scandinavie trekt de eerste dagen wat naar het oosten. Een hoogtelaag net noordwest van Ierland vult geleidelijk op, maar een volgend hoogtelaag nadert vanuit het noordwesten en neemt diens invloed op onze omgeving over. Op woensdag trekt dit hoogtelaag over ons land heen om vervolgens boven Duitsland te blijven rondtollen. Een hoogterug vanaf de Britse Eilanden nadert op zondag (de 23e) vanuit het westen. In het grondpatroon trekt een laag op maandag vanaf de Britse Eilanden naar het noordwesten en vult daarbij op, terwijl het bijbehorende frontale systeem ons land passeert. Een volgend laag nadert juist vanaf Groenland en komt op dinsdag boven de Noordzee te liggen en trekt vervolgens op woensdag over ons land naar Duitsland. Pas in het weekeinde trekt dit laag door en komen we onder invloed van een rug boven de Noordzee vanuit het hoog dat dan inmiddels weer boven Scandinavie ligt.

Vooruitzichten

Bewolkt weer met geregeld neerslag. Temperaturen dalend van 16 graden op maandag naar 12 graden aan het einde van de week.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 22 oktober tot en met zaterdag 29 oktober

Vrij grote kans (60%) op vrij rustig herfstweer met temperaturen rond of iets onder normaal.

De eerste dagen zijn de clusters nog vrij eenduidig, hoewel er al direct aan het begin van de periode detailverschillen zitten in positie en kracht van het bovenluchtlaag. Wel tonen alle clusters de hoogtetrog over onze omgeving. Gedurende de hele eerste week hebben we in het overgrote deel van de clusters te maken met het bovenluchtlaag. Pas in loop van de volgende week laten 40% van de EPS-leden opnieuw een geblokkeerd patroon zien met een hoogterug ten noorden van ons. Dit betekent voor de komende week een tamelijk wisselvallig weerbeeld met van tijd tot tijd neerslag, vanaf het weekeinde nemen de neerslagkansen af.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn