Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en regen, in de avond en woensdagnacht zware windstoten.

17 november 2015 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een occlusie boven de uitgang van Het Kanaal bereikt vanochtend het zuidwesten en verlaat vanmiddag het noordoosten. Hier vooruit is op hoogte sprake van warmteadvectie. Vanavond passeert van het zuidwesten uit een veel actiever frontaal systeem behorend bij een volgend lagedrukgebied dat via het midden van de Britse Eilanden richting Denemarken trekt, waar het woensdagnacht om 00 UTC aankomt. Het warmtefront van dit systeem bereikt ons aan het einde van de middag, het koufront trekt halverwege de avond van west naar oost over het land. Aan de zuidflank van dit laag bevindt zich een krachtig windveld dat dan ons gehele aandachtsgebied bestrijkt. Een occlusie aan de zuidwestflank van het laag beweegt in de nacht naar woensdag over het noordelijk deel van de FIR en schampt ook het noorden van het land. Woensdagochtend en middag passeert een trekrug van west naar oost. Hierna trekt weer een laag vanaf de oceaan richting West-Europa. Woensdagavond ligt deze nabij Schotland, terwijl bijbehorende occlusie dan de westkust bereikt en aan het einde van de nacht al boven het zuidoosten ligt. De snelle opeenvolging van systemen is een logisch gevolg van de straalstroom op onze breedte.

Vandaag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De maxima liggen rond 14 graden. De zuidwestenwind is aanvankelijk matig, aan zee vrij krachtig. Geleidelijk neemt de wind van het zuiden uit toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee en op het IJsselmeer. Vanavond neemt de wind verder toe naar krachtig boven land en hard tot stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer. De wind draait dan geleidelijk van zuidwest naar west. Aan zee en in het Waddengebied is er aan het einde van de avond kans op storm, windkracht 9. Bovendien komen er vanavond zware windstoten voor, boven land tot ca. 90 km/uur, in de kustgebieden 90-100 km/uur, direct aan zee 100-110 km/uur.

Wind:

Aandachtspunt is de wind van vanavond en de nacht naar woensdag. In de kustgebied seinen voor 8 tot 9 Bft, met het hoogtepunt in de nacht naar woensdag. Qua windstoten gaan we voor landinwaarts naar waarden van 75-90 km/uur, langs de kust 90-100 km/uur, aan zee 100-110 km/uur. Woensdagavond neemt de wind weer toe, maar de maximale windsnelheden lijken iets lager uit te komen dan wat er vanavond verwacht wordt. Zal een vrij langdurige kwestie worden.

Neerslag:

Regenachtig. Er loopt actueel een kleine bel koudere lucht mee, waardoor boven de zuidelijke helft de neerslag een buiig karakter heeft. Later vanmiddag en in de avond passeert er een actief neerslaggebied behorend bij het laag dat naar Denemarken trekt. Later in de avond en in de nacht naar woensdag enkele buien in de polaire lucht (voor in het noordelijk deel). Kleine kans op onweer. Op de occlusie van woensdag buiige regen

In de nacht naar woensdag is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd buiige regen. De minimumtemperatuur ligt rond 10 graden. De westenwind is krachtig, in de kustgebieden hard. Aan zee en in het Waddengebied staat er aanvankelijk een westerstorm. Aan het einde van de nacht is de westenwind afgenomen naar vrij krachtig tot krachtig boven land, terwijl aan zee en op het IJsselmeer er nog een harde wind staat. In het Waddengebied is de wind nog stormachtig. De zware windstoten nemen eveneens af en komen aan het einde van de nacht alleen nog in het Waddengebied voor.

Woensdag overdag is er vrij veel bewolking en valt er vooral in de middag en avond af en toe regen. De maximumtemperatuur ligt rond 14 graden. De westenwind neemt aanvankelijk verder af naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig. Vanaf de middag draait de wind naar het zuidwesten en neemt dan weer toe. In de avond is de wind vrij krachtig tot krachtig boven land en hard tot stormachtig in de kustgebieden. Wederom komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van ongeveer 80 km/uur.

De straalstroom ligt aanvankelijk op de breedte van het aandachtsgebied. Geleidelijk slaat er een golf met een grote amplitude in. Hierdoor ontstaat er boven de oceaan een hoogterug van de Azoren naar Groenland, terwijl vanaf noordelijke breedtegraden een trog steeds zuidelijker uitzakt. Dit patroon verandert echter weer snel als de Rossbygolf breekt en een hoogtelaag afsnoert vanuit de trog. Dit hoogtelaag trekt zuidwaarts en de noordelijke stroming ten westen van ons neemt in kracht af. Hierna begint de bovenstroming echter weer te golven, nu met een hoogterug vanaf de Azoren naar West-Europa, met ten westen hiervan een uitdiepend hoogtelaag.

Vooruitzichten

Overgang naar een kouder weertype en minder wind, met in het weekend kans op winterse neerslag.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 24 november tot en met dinsdag 01 december Afnemende neerslagkansen en vrij grote kans (60%) temperaturen onder normaal. In de nachten een kleine kans (30%) op lichte vorst.

Aan het zachte en onstuimige weertype komt komend weekeinde een einde, als gevolg van het meanderen van de straalstroom. Onzekerheden in het ensemble zijn relatief klein en worden bepaald door de grootte van de amplitude en de precieze plaats van de as van de hoogtetrog en -rug. Op de langere termijn verandert het patroon in alle leden, maar de onzekerheid wordt aanmerkelijk groter doordat niet duidelijk is hoe de Rossbygolf zich zal positioneren. Doordat in veel leden hogedrukinvloeden enigszins aanwezig zijn, zijn de neerslagkansen wel kleiner dan in het huidige patroon waarin storingen makkelijk doordringen tot onze omgeving en elkaar snel opvolgen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn