Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en regenachtig.

11 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een N-Z georiƫnteerde heeft rug heeft het oosten van het land verlaten. Een warmtefront (dubbelstructuur) bereikt rond 06 UTC het westen en verlaat vanmiddag het oosten. Een tweede warmtefront passeert in de nacht naar vrijdag. Vrijdag bevindt het aandachtsgebied zich in de warme sector en wordt geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Het koufront blijft voorlopig slepen boven de Britse Eilanden.

Het is overwegend bewolkt en in het westen valt er al regen. De regen breidt zich komende uren verder over het land uit. In het zuidoosten blijft het mogelijk tot de middag droog. In het oosten wordt het niet warmer dan een graad of 16, in het zuidwesten kan het aan het einde van de dag nog 19 graden worden. De zuidwestenwind is boven land matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in de ochtend mogelijk krachtig.

In de nacht naar vrijdag valt er af en toe lichte regen of motregen, vooral in het oosten van het land. Onder de bewolking koelt het niet veel verder af dan naar een graad of 15. De wind is landinwaarts zuidwestelijk en zwak tot matig, langs de kust en boven het IJsselmeer westelijk en matig tot vrij krachtig.

Vrijdag kan er in de ochtend in het noordoosten en oosten nog lichte regen vallen. Elders blijft het meest droog en krijgt de zon van het westen uit geleidelijk de overhand, vooral later op de dag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Wadden tot 24 graden in het zuiden. De westelijke wind is overwegend matig, langs de kust en boven het IJsselmeer van tijd tot tijd vrij krachtig.

Het synoptische beeld voor de komende periode is tamelijk consistent. Op hoogte hebben we aanvankelijk te maken met een redelijk goed doorstroomde weststroming. Begin volgende week bouwt een hoogterug zich op. Aan het einde van de periode lijkt de hoogterug af te zwakken en cyclonaliteit in de bovenlucht toe te nemen. Aan de grond heeft het Azorenhoog aanvankelijk een uitloper over Frankrijk. Van het weekend splitst een stuk van het Azorenhoog af en nestelt zich een hoog boven de Noordzee met als gevolg dat begin volgende week de grondstroming aflandig wordt met aanvoer van warme continentale lucht. In de loop van volgende week lijkt het hoog naar Scandinavie te trekken en kunnen storingen dichterbij komen.

Vooruitzichten

Wolkenvelden en meest droog. Vanaf zondag steeds meer zon en volgende week mogelijk zomerse temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 18 augustus tot en met donderdag 25 augustus

Grote kans op overgang naar een licht wisselvallig weertype met temperturen rond normaal.

De prominente opbouw van de hoogterug wordt eigenlijk door alle leden ondersteund. Het afzwakken van deze rug later volgende week wordt divers beschreven door de leden van het Ensemble. Uiteindelijk zien we vanaf eind volgende week een overgang naar een westelijke bovenluchtstroming, weliswaar niet zo heel sterk, maar wel met mogelijkheden tot doorkomen van storingen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn