Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en regenachtig. Woensdag tijdelijk droog

05 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een vrij complex lagedrukgebied boven Scandinaviƫ, met meerdere kernen, beweegt langzaam opvullend naar het noordoosten. Een lagedrukgebied ten westen van IJsland verandert nauwelijks van plaats. Bijbehorende frontale trog ligt om 00 UTC vanuit het laag over Ierland en beweegt deze periode naar het noordoosten draaiend over de Noordzee naar Denemarken. Daarna trekt een zwakke rug over het aandachtsgebied. Rond 12 UTC zal de trog de Nederlandse westkust bereikt hebben en vrij snel over het land trekken. Op 500 hPa zien we de komende periode een licht meanderende zonale stroming. De temperatuur op 500 hPa ligt rond de -28 tot -30 graden. Vanaf vanmiddag komt vanuit het zuiden een jet boven ons land te liggen. Woensdag passeert een zwakke rug en in de namiddag nadert een golftop vanuit het westen.

Vooral in het noordoosten komen nog enkele buien voor, van het zuidwesten uit neemt de bewolking snel toe en gaat het regenen, eind van de middag en in de avond wordt de neerslag buiig van karakter. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden langs de westkust tot 8 graden in het oosten. De wind is aanvankelijk zuidelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig. Later in de middag draait de wind naar westelijke richtingen en neemt aan zee verder toe naar krachtig tot hard. In de kustgebieden en boven het IJsselmeer kunnen dan zware windstoten voorkomen.

In de nacht naar woensdag kan er nog een enkele bui vallen en komen ook opklaringen voor. De westenwind is matig, aan zee krachtig tot hard. In de eerste helft van de nacht komen in het noordelijk kustgebied nog zware windstoten voor. De temperatuur ligt rond de 6 tot 8 graden.

Woensdag overdag is het aanvankelijk meest droog en er zijn perioden met zon. In de loop van de dag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het regenen. De wind draait naar het zuid tot zuidwesten en is matig, aan zee eerst krachtig, later matig tot vrij krachtig. Later in de avond draait de wind weer naar zuidwest en neemt in kracht toe. De temperatuur ligt rond de 11 graden. (Bron: KNMI)

Gedurende een groot deel van de verwachtingsperiode bevindt het aandachtsgebied zich in een licht meanderende, zonale stroming waarin van tijd tot tijd actieve frontale systemen over ons land trekken. Donderdag trekt er een randstoring via de Britse Eilanden en de Noordzee richting Scandinaviƫ, we komen overdag dan tijdelijk in de warme sector, later in de middag en avond passeert het koufront weer. Pas vanaf halverwege de volgende week wordt de kans dat we onder invloed komen van hogedruk boven het Europese vasteland geleidelijk groter.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met van tijd tot tijd regen en veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 12 november tot en met dinsdag 19 november

Aanvankelijk grote kans op wisselvallig herfstweer met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Later in de periode neemt de kans op een rustiger, droger en iets kouder weertype geleidelijk toe.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn