Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en regenachtig.

24 januari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Vandaag is het bewolkt en nevelig. Bovendien valt er van tijd tot tijd lichte regen of motregen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droog. Vanaf het einde van de middag neemt de kans op mist in het noorden toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 10 graden in het westen en zuidwesten. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig.

Aan de noordflank van een hoog boven Midden- en Oost-Europa voert een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aan over een oppervlak dat nog relatief koud is na een koudere periode. Van oorsprong is de lucht maritiem polair. Een eerste warmtefront beweegt vanochtend van het zuidwesten uit over het land en verlaat rond 10 UTC het oosten. Een (zwakker) tweede warmtefront met daarachter nog hogere dauwpunten bereikt rond 10 UTC het zuidwesten en verlaat het oosten rond 16 UTC. Vanavond en in de nacht naar maandag passeert er van het zuidwesten uit een rug van hogedruk, waardoor de drukgradiƫnt tijdelijk afneemt. Morgen overdag bevinden we aan de westflank van de rug in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte en ook drogere lucht.

Komende nacht blijft het grijze en nevelige weerbeeld aanhouden, maar het blijft droog. Vooral in het noorden wordt er mist verwacht. Het wordt een zachte nacht met een minimumtemperatuur van ongeveer 7 graden. De zuidwestenwind wordt geleidelijk zuid en is overwegend matig.

Maandag breekt in de loop van de ochtend van het zuiden uit de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden op de Wadden tot lokaal 13 graden in het zuidoosten. De wind is zuidelijk en matig, aan zee vrij krachtig.

Maandag en dinsdag bevindt ons aandachtsgebied zich in de invloedssfeer van een rug boven Zuidwest-Europa. Op woensdag schampt het polaire front ons aandachtsgebied. Een volgende golf passeert donderdag overdag waarna er in de nacht naar vrijdag een trekrug van west naar oost over het land beweegt. Op vrijdag en zaterdag beweegt een hogedrukkern dat afgesplitst is van het Azorenhoog van Frankrijk naar Zuidoost-Europa. Vanaf dat moment verliest de hogedruk zijn invloed boven het Europese vasteland. Op zondag beweegt een actief lagedrukgebied al uitdiepend via de Britse Eilanden en de Noordzee naar de Oostzee alwaar het in de nacht naar maandag aankomt. Voor de rest van de periode blijven we een sterke zonale stroming zien tussen lagedrukgebieden op de noordelijke Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren en Zuid-Europa. Zo nu en dan passeert het polaire front waardoor we afwisselend in de warme sector en polaire lucht zitten.

Vooruitzichten
Dinsdag nog droog en met af en toe zon. Vanaf woensdag overgang naar wisselvallig weer met meer wind. Met een middagtemperatuur rond 9 graden is het vrij zacht.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
zondag 31 januari tot en met zondag 07 februari
Grote kans op wisselvallig weer met soms veel wind. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarig gemiddelde.

De EPS-clusters laten in hoofdlijnen gedurende de gehele periode een eenduidig patroon zien met een zonale stroming, de windrichtingpluim laat zien dat nagenoeg alle leden tot aan het einde van de verwachtingsperiode in de zuidwesthoek zitten. Tot en met donderdag is er weinig spreiding in de andere parameters zoals wind en neerslag, vanaf vrijdag wordt die spreiding beduidend groter wanneer de timing van de langstrekkende ruggen, troggen en lagedrukgebieden uit elkaar gaat lopen. De maxima gaan op veel dagen weer rond de 10 graden uitkomen en ook de minima blijven ruim boven nul. Mogelijk dat het in de nacht naar vrijdag nog even kan uitstralen wanneer de genoemde zwakke rug passeert en het voldoende opklaart. Vanaf woensdag liggen de neerslagkansen met 80-90% erg hoog, alleen op vrijdag zorgt de rugpassage voor een tijdelijk lagere neerslagkans. Qua wind zien we vanaf zaterdag de kans op zware windstoten duidelijk groter worden. Op zondag en maandag is de kans op zware windstoten rond 80%, kans op zeer zware windstoten ligt dan rond 30%. Alles zal afhangen van de timing en de koers van de lagedrukgebiede

pluim neerslag zo 24 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn