Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en soms wat (mot)regen

11 november 2015 door Jannes Wiersema

bewolkt

Tussen een hogedrukgebied, met kernen boven Frankrijk en Spanje en lage drukgebieden ten noorden van het aandachtsgebied, bevinden we ons in een warme sector, waarin een stevige zuidwestelijke stroming staat. Een koufront komt vanuit het westen naderbij, maar omdat het weer als warmtefront wordt opgetild, bereikt het ons land niet. Een gebied met neerslag, horend bij een zwakke theta-W gradient (dubbelstructuur?) trekt vannacht over ons land. Op donderdagochtend passeert het koufront ons land en komen we daarachter in de polaire lucht. Een naderend laag vanaf de Atlantische Oceaan ligt donderdagavond noord van Schotland. Dit zorgt er voor dat het polaire front weer wordt opgetild. Het buigpunt van het front komt donderdagochtend over het zuiden van het land te liggen, waarna donderdagmiddag en avond het polaire front weer vanuit het zuidwesten over het land trekt, nadat een ruggetje is gepasseerd.

Vandaag blijft het zwaar bewolkt met een kans op wat motregen. Het wordt een graad of 14. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan zee is de wind vrij krachtig, later in de middag neemt deze toe naar krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Ook in de nacht naar donderdag is het bewolkt en er valt af en toe wat regen of motregen. In de loop van de nacht breekt de bewolking vanuit het noordwesten en wordt het daar droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 12 graden. De wind is zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig of krachtig.

Donderdag overdag laat de zon zich in de noordwestelijke helft van het land geregeld zien en blijft het droog. In het zuidoosten is er meer bewolking en kan er nog wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond de 14 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Aan zee is de wind vrij krachtig, maar neemt tijdelijk af naar matig. In de middag draait de wind overal naar een zuidelijke richting.

We hebben maken met een persistente zonale stroming boven onze omgeving, aan de noordkant van een hoogterug boven het zuiden van Europa. In deze zonale stroming trekken afwisselend oceaanstoringen en ruggen ons land. In het grondpatroon zien we een persistent beeld met hoge druk ten zuiden van ons land en lagedruk boven het noorden van Europa (IJsland, Noorse Zee). Daartussen staat een stevige (zuid-) westelijke stroming met van tijd tot tijd de aanvoer van frontale systemen, waardoor we nu eens in de tropische, dan weer polaire lucht terecht komen.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met vrij veel wind en temperaturen rond de 14 graden. Zaterdag wat frisser.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 18 november tot en met woensdag 25 november Het wisselvallige weer houdt zeer waarschijnlijk aan. De temperaturen liggen rond de normale waarden.

Een in hoge mate consistent beeld in de clusterkaarten: in alle clusters zien we de zonaliteit. De eerste dagen is het patroon van zeer eenduidig. We zitten in de maritiem subtropische lucht en komen daar pas op vrijdag met de passage van een koufront, horend bij een laag dat noord van Schotland langs trekt, weer uit. Op zaterdag/zondag komen we hier dan weer in dankzij het voorbij trekken van een volgend laag noord van Schotland. In dit systeem zitten de restanten van de tropische storm Kate. Na het weekend gaan de clusters meer verschillen vertonen, maar de zonale stroming blijft in het overgrote deel aanwezig. De pluim toont de eerste dagen weinig spreiding. De wind is overwegend zuidwest en de temperaturen zijn relatief hoog. Op vrijdag, wanneer we in de polaire lucht komen, is een die in temperatuur te zien. Vanaf vrijdag zien we een toename van de wind. Ook op de langere termijn is de stromingsrichting hoofdzakelijk zuidwestelijk, hoewel aan het eind van de periode de spreiding wat toeneemt, ook in temperaturen. Gedurende de hele periode zien we ook geregeld neerslag. Koude oplossingen ontbreken nagenoeg.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn