Wednesday 30 November
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en vooral in de ochtend en middag regen.

04 februari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen lage druk boven Noord-Scandinavie en hoge druk boven Zuidwest-Europa voert een west- tot noordweststroming maritiem polaire lucht aan. Een goed doorstroomde rug boven de westelijke Noordzee trekt deze ochtend oostwaarts over het aandachtsgebied. Nabij de rugas lopen nog restanten van een occlusie in de rug mee. Een WF-afloper boven Noord-Ierland trekt oost- tot zuidoostwaarts en bereikt het westen van de FIR in de eerste helft van de ochtend. Daarna loopt dit systeem via de Ardennen naar het Alpengebied. Een bijbehorende vore, met uiteindelijk een apart kleinschalig laag, trekt in de eerste helft van vanmiddag oost- tot zuidoostwaarts over het midden van het land. Hierachter loopt een mobiele rug vanavond laat en begin vrijdagnacht oostwaarts over het land. Het eigenlijke warmtefront wordt tegen vanavond NW-ZO georienteerd boven de zuidwestpunt van de FIR verwacht. Vervolgens trekt dit warmtefront noordoostwaarts over het land, waarna het hele land zich vanaf halverwege vrijdagochtend in de warme sector bevindt.

Er zijn wolkenvelden en er komt nog een enkele bui voor. De bewolking neemt verder toe en van het westen uit gaat het in de loop van de ochtend regenen. In de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit droger en vooral in het noorden breekt mogelijk nog even de zon door. In het zuiden blijft tot de avond af en toe lichte (mot)regen vallen. De temperatuur loopt uiteen van 3 graden in het oosten tot 6 graden vlak aan zee. De maximumtemperatuur komt vandaag uit rond 4 graden in het uiterste noordoosten en 10 graden in het zuidwesten. De west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig. In de loop van de ochtend draait de wind in het zuidwesten naar west tot noordwest en neemt toe naar vrij krachtig, langs de zuidwestkust naar krachtig tot hard. In de loop van de middag wordt de wind overal noordwestelijk en matig, langs de zuidwestkust nog vrij krachtig.

Komende nacht neemt van het zuidwesten uit de bewolking weer toe, gevolgd door af en toe regen of motregen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 2 graden in het oosten en noordoosten tot 8 graden in het zuidwesten. De wind wordt zuid tot zuidwest, zwak tot matig.

Morgen begint de dag met veel bewolking en valt er soms lichte regen of motregen. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden en de zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig, in de middag en avond krachtig.

Het synoptische beeld wordt deze periode bepaald door een meanderende westcirculatie. Op de westelijke Atlantische Oceaan slaan er voortdurend instabiele golven in het polaire front, waardoor depressies ontstaan die in eerste instantie duidelijk noordwest en noord van het aandachtsgebied blijven. In de tweede helft van de volgende week komt de straalstroom boven Frankrijk te liggen en verlegt de koers van de lagedrukgebieden zich meer naar onze omgeving. In meer detail: Aanvankelijk bevindt het gehele aandachtsgebied zich in een brede warme sector. Op zaterdag 6 februari komt het noorden van het aandachtsgebied tijdelijk in de polaire lucht terecht, het buigpunt van het polaire front ligt dan boven ons land. Het koufront trekt in de nacht en vroege ochtend van zondag 7 februari oostwaarts over het land. Maandagnacht en -ochtend volgt dan weer tijdelijk een warme sector met een tijdelijke flinke toename van de drukgradiënt. Maandagavond volgt dan een ingedraaide occlusie met bijbehorende grondtrog, die mogelijk opnieuw voor een windtoename zorgt. De rest van de volgende week is het een komen en gaan van fronten, waarbij we ons meestal in polaire lucht, maar af en toe in een (smalle) warme sector bevinden. De koers van de lagedrukgebieden wordt daarbij steeds zuidelijker, over of ten zuiden van onze omgeving. De kans op winterse neerslag van betekenis blijft daarbij echter klein.

Vooruitzichten

Zacht weer met tamelijk veel bewolking en vrijwel iedere dag regen of enkele buien. Begin volgende week veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 11 februari tot en met donderdag 18 februariAanhoudend wisselvallig. Zeer waarschijnlijk temperaturen iets boven normaal.

Aandachtspunt is de wind op of rond maandag 8 februari. Staafdiagrammen laten zien dat 80-95% van de leden voor maandag zware windstoten berekent voor de diverse landpunten. Voor zeer zware windstoten loopt dit percentage uiteen tussen 5% in Groningen tot 45% in Den Helder en, opvallend, Maastricht. Kans op waarschuwingspeil voor Vlissingen dinsdag 9 februari 00 UTC komt uit op 20-25%. Op de lange termijn is er een verschil in de positie van de straalstroom, die zowel noord als zuid van het aandachtsgebied kan komen te liggen. Dit verklaart ook de spreiding in de temperatuurpluim. Temperaturen overdag blijven (ruim) boven nul in alle scenario’s.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn