Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en vooral later op de dag perioden met regen.

18 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

.

Aan de noordflank van een uitloper van hogedruk boven Frankrijk voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland beweegt langzaam oostwaarts en wordt aan het einde van deze periode boven de noordelijke Noordzee verwacht. Het Azorenhoog blijft vrijwel stationair liggen. Later bouwt vanuit dit hoog een rug op ten westen van de Britse Eilanden. Een aantal frontale zones gaan ons de komende periode passeren. Een warmtefront ligt boven het noorden en beweegt oostwaarts. Een volgend warmtefront bereikt in de middag het zuidwesten en het bijbehorende koufront trekt in de middag en avond over ons land naar het oosten. Het koufront behorende bij het eerstgenoemde warmtefront volgt vlak daarachter en ligt dinsdag boven het oosten. Dinsdagmiddag volgt dan een trog welke op zijn beurt weer gevolgd wordt door een occlusie die rond 12 UTC tegen het zuidwesten aan ligt en rond middernacht, naar woensdag het land aan de oostzijde weer verlaat. Vanaf dan krijgt de opbouwende rug geleidelijk meer invloed op het weerbeeld.

Geleidelijk toenemende bewolking maar droog. De minima liggen tussen de 4 en 10 graden. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, langs de westkust vrij krachtig.

Overdag is er veel bewolking, alleen in het zuiden laat de zon zich nog even zien. In de middag gaat het in het westen van het land af en toe regenen, deze regen breidt zich langzaam oostwaarts uit. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 11 in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig en neemt in de avond weer af.

In de nacht van maandag op dinsdag is het bewolkt en vooral langs de kust kunnen buien voorkomen. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige, zuidwesten wind. De minimumtemperaturen liggen rond de 8 graden

Dinsdag overdag vallen er enkele buien, mogelijk met onweer en windstoten. Ook zijn er perioden met zon. Er staat een matige tot vrij krachtige, langs de westkust enige tijd krachtige, zuidwestenwind. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het zuidoosten tot 11 graden in het noordwesten.

Het grootschalige patroon laat zich in de uitgangssituatie typeren door een hoogtelaag boven Schotland. Dit zorgt in onze omgeving voor een tamelijk cyclonale westelijke aanvoer. In de loop van de week zien we het genoemde hoogtelaag “uitzakken” tot een uitgestrekte hoogtetrog waarvan de as zich dichtbij ons aandachtsgebied bevindt. Deze situatie lijkt zich te handhaven tot en met komend weekend alhoewel de trog zeer langzaam naar het oosten beweegt. Een opbouwende hoogterug in de volgende week lijkt geen lang leven beschoren, de meeste oplossingen laten tegen het einde van deze periode weer een hoogtelaag ontstaan.

Vooruitzichten
Aanvankelijk tamelijk koel, vrij veel bewolking en hoge neerslagkansen, echter geen grote hoeveelheden. In loop van de week wat meer zon en afnemende neerslagkans.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk tamelijk koel, vrij veel bewolking en hoge neerslagkansen, echter geen grote hoeveelheden. In loop van de week wat meer zon en afnemende neerslagkans.

PLUIM_06260_NWT ma 18 mei

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn