Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt en wegtrekkende regen,vanmiddag opklaringen.

22 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de zuidflank van een lagedrukgebied bij IJsland is de stroming zuidwestelijk. Een occluderend front, behorend bij het IJslandlaag, ligt boven ons land en trekt oostwaarts. Een golf in het front, om 05 UTC boven het zuiden, zorgt er voor dat het front tot in de ochtend over of dicht bij het zuidoosten van het land blijft liggen. Bij en achter deze occlusie is de aangevoerde lucht vochtig. Een tweede, ZW-NO georienteerde occlusie, ligt om 05 UTC net voor de kust van Noord-Holland en trekt slechts langzaam oostwaarts waardoor het overdag nog lange tijd boven ons land blijft liggen. Daarachter is de aangevoerde lucht droger. In de loop van de avond of in het begin van de nacht naar vrijdag verlaat deze tweede occlusie het zuidoosten. Tegelijkertijd loopt een redelijk doorstroomde rug van hoge druk vanuit het westen ons land in. Vrijdag overdag komt deze rug boven Duitsland terecht en gaat snel doortrekken naar het Oosten op nadering van een nieuwe  storing. Het frontale systeem passeert vrijdagavond laat.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vanochtend is het bewolkt en valt er vooral in het oosten eerst nog regen. In het noorden is een lichte bui mogelijk. In de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt in het westen en noordwesten de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De zuidwestelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

In de avond en nacht breiden de opklaringen zich verder over het land uit. Plaatselijk ontstaat dan mist en/of laaghangende bewolking. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3°C, in langdurige opklaringen mogelijk dicht bij het vriespunt uit. De zuidwestelijke wind is boven land zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Vrijdag overdag is er vrij veel bewolking en eventuele mist lost in de ochtend op. In de avond wordt de bewolking dikker en gaat het van het westen uit af en toe regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is eerst matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. Geleidelijk neemt de wind toe en in de avond is deze vrij krachtig boven land en hard mogelijk stormachtig aan zee en op het IJsselmeer. In de kustgebieden is er dan kans op zware windstoten van ca. 80 km/uur.

Rond een sturend hoogtelaag tussen Groenland en IJsland staat een strakke zonale stroming op de Atlantische Oceaan. In ons aandachtsgebied passeren in een stevige (zuid)westelijke stroming enkele fronten. Dit levert rond Kerst veel wind op. Op dinsdag 27 december komt een Atlantische hoogterug naderbij, welke zich boven West-Europa verder ontwikkelt tot een hoog. Ook aan de grond vormt zich een krachtig hogedrukgebied boven onze omgeving. Dit zorgt voor stabilisatie en weer dat zich voornamelijk in een ondiepe grenslaag afspeelt. Het centrum van het hoog verplaatst zich aan het einde van de periode naar Midden-Europa, maar houdt oceaanstoring voorlopig wel op afstand.

Vooruitzichten

In het kerstweekeinde zacht met veel wind. Af en toe wat regen, maar overdag ook droge perioden. Vanaf dinsdag minder zacht, meest droog en in de nacht en ochtend kans op mist.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 29 december tot en met donderdag 05 januari

Eerst rustig en droog weer, later waarschijnlijk (70% kans) overgang naar een licht wisselvallig weertype. Temperaturen eerst rond normaal, later iets boven het langjariggemiddelde.

In het EC cluster scenario zien we de beschreven evolutie van een zonale stroming naar een geblokkeerd stromingspatroon duidelijk terug. Aandachtspunt is de wind rond Kerst, in de EPS/staafdiagrammen zien we echter geen aanwijzingen voor overschrijding van het oranje-criterium, ook de kansen op geel zijn niet overdreven groot. Na het kerstweekeinde is de kans op een blokkade dus groot. De spreiding in het ensemble neemt wel duidelijk toe, samenhangend met de exacte positie van het hoog en de ontwikkeling van bewolking en mist. De blokkade met het rustige grenslaagweer lijken tot en met oudjaarsdag aan te houden, in het nieuwe jaar neemt de kans toe dat de blokkade wordt afgebroken en plaats maakt voor een westelijke stroming met wat zachter en wisselvalliger weer (kans circa 60-80%).

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn