Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, in de middag en avond af en toe regen en tijdelijk meer wind

21 november 2012 door Jannes Wiersema
Het weer vandaag
Bewolkt, in de middag en avond af en toe regen en tijdelijk meer wind
Weerpraatje van woensdag 21 november

Bewolkt met hier en daar nog een enkele opklaring.In het NO komt veel laaghangende bewolking en mist voor.  In de middag en avond trekt een regenzone van het zuidwesten uit over het land. Het wordt ongeveer 9 graden. De zuidoostelijke wind is matig, 3-4 Bft, aan de kust matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. Aan het einde van de middag draait de wind naar west en neemt aan de kust toe tot krachtig of hard, 6-7 Bft, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd stormachtig, 8 Bft In de kustprovincies komen zware windstoten voor tot 80 km/uur, vlak aan zee mogelijk tot 100 km/uur.

In de nacht van woensdag op donderdag valt er in de kustgebieden nog een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden, in een opklaring enkel graden lager. De wind is zuidwest matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig, in het oostelijk Waddengebied eerst nog hard. Plaatselijk kan lage bewolking ontstaan.

Het weer de komende dagen
Later iets kouder
Weerpraatje langere termijn 21 november

Donderdag overdag zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust vrij krachtig, in de middag krachtig.

Vrijdag begint droog met in de ochtend vooral in het oosten nog af en toe een waterig zonnetje. ’s Middags trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. Er waait een matige en in de kustprovincies soms vrij krachtige zuidelijke wind bij een temperatuur rond 9/10 graden.

Zaterdag kunnen we waarschijnlijk profiteren van de samenwerking tussen het Russische hoog en een ander bolwerk met hoge barometerstanden dat dan boven het noordwesten van Spanje ligt. Het lijkt meestentijds droog te blijven al is een bui niet uit te sluiten. Aan de temperatuur verandert weinig.

Vanaf zondag wordt het interessant. Depressies openen de aanval op West-Europa terwijl de luchtdruk boven het noorden van het continent juist gaat stijgen. Winterliefhebbers hopen op een ontwikkeling waarbij hogedruk een blokkade boven Scandinavië zal opwerpen en lagedrukgebieden worden afgevoerd naar het Iberisch Schiereiland en het Middellandse Zeegebied. Het is een scenario die door sommige computermodellen voor mogelijk wordt gehouden.

Gedurende de laatste week van november snoert zich boven West-Europa in een brede hoogtetrog een lagedrukgebied af. De atmosfeer verkilt enigszins maar de lucht is vochtig zodat het vaak bewolkt zal zijn met kans op enige neerslag.

Het is (nog) niet zeker dat de ‘neergaande trend’, onder het aan het ECMWF gelieerde ‘ledenbestand’, begin december tot winterweer gaat leiden maar de voortekenen zijn wel hoopvol. In het noorden van Europa lijkt zich namelijk een gordel van hogedrukgebieden op te bouwen. In de atmosferische bovenkamer bouwt zich bovendien (ten oosten van Groenland) een hogedruk blokkade op terwijl tegelijkertijd Noord- Rusland het verzamelcentrum van koude luchtmassa’s gaat worden. Spannende ontwikkelingen dus!

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn