Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, in het noorden enkele buien, elders mogelijk wat lichte regen.

22 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied heeft een kern boven het noorden van Italië. Omdat ook in de bovenlucht een laag aanwezig is verplaatst het grondlaag zich maar uiterst langzaam. In de avond wordt het grondlaag nabij Corsica verwacht. Rond dit laag zijn nog restanten van oude occlusies aanwezig die soms dichtbij ons land weten te komen. Ten westen van Ierland ligt een hogedrukgebied met een noordoostwaarts gerichte rug tot over Schotland en het zuiden van Noorwegen. Het hoog is vrijwel stationair, de rug daarentegen trekt over de Noordzee zuidwaarts en wordt zaterdagmiddag nabij het noorden van ons land verwacht. Tussen beide systemen heeft ons aandachtsgebied de gehele periode te maken met een noordoostelijke stroming..

Het is vandaag tamelijk bewolkt. In het noordelijk kustgebied komen enkele buien voor. Elders kan er af en toe wat lichte regen vallen, hoewel er ook plaatsen zijn waar het droog blijft. In de loop van de dag wordt het landinwaarts overal droog, het noordelijk kustgebied blijft gevoelig voor buien. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 5. De wind is noord tot noordoost, matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

De nacht naar zaterdag verloopt tamelijk bewolkt en meest droog, hoewel er in het zuidoosten wat lichte regen kan vallen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 3. De noordoostelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking maar hier en daar weet de zon door te breken. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt ongeveer 6 graden. De noord- tot noordoostenwind is zwak boven land en matig tot vrij krachtig aan de kust. (Bron: KNMI)

Een  laag ligt tot na het weekeinde boven het Middellandse Zee gebied en komt in de tweede helft van de komende week boven Oost Europa te liggen. Boven Ierland en Schotland bevindt zich in deze periode een persistente hoogterug, die zich uitbreidt richting Scandinavië. Dit zorgt bij ons voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht, waarin in de operationele run op woensdag een storing mee trekt. Eind volgende week trekt verdwijnt deze uitloper van hoge druk en zakt een hoogtetrog vanaf IJsland uit in onze richting. Aan de grond zorgt dit voor een persistent hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden, dat bij ons voor rustig weer zorgt. Op woensdag trekt er dan een storing voorbij. Richting eind volgende week trekt een laag van IJsland naar Scandinavië. Dit stromingspatroon zorgt voor de komende week voor een fris, maar vrij droog weertype. De kansen op nachtvorst zullen afhangen van de hoeveelheid bewolking die er is. Richting volgend weekeinde wordt de onzekerheid in de verwachting groot.

Vooruitzichten

Rustig en over het algemeen droog najaarsweer, temperatuur rond de 7 graden, in de nachten over het algemeen temperaturen boven nul. In het midden van de week is de neerslagkans groter.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 29 november tot en met vrijdag 06 december

Grote kans (70%) op vrij wisselvallig weer met temperaturen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385098678976

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn