Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, in het (zuid)oosten regen, landinwaarts een enkele bui.

30 april 2016 door Jannes Wiersema

37Een hoogtelaag boven de Noordzee, trekt vandaag opvullend richting Noorwegen. Een hoogtetrog vanuit dit laag over de Britse Eilanden trekt oostwaarts, waarbij er zich boven Frankrijk een nieuw hoogtelaag afsplitst. In het grondpatroon zien we een laag boven de Noordzee, wat vandaag snel opvullend naar het zuiden van Noorwegen trekt. Het bijbehorende frontale systeem ligt net ten oosten van ons land. Boven de Ardennen bevindt zich in dit front een golf, die vannacht over het zuidoosten van het land trekt. Het front blijft ten oosten van ons land slepen, doordat een volgende golf boven de Golf van Biscaje westwaarts Frankrijk intrekt, waarbij er dankzij het ontstaan van het hoogtelaag een complex grondlaag boven het Alpengebied ontstaat. Dit zorgt er ook voor dat het frontale systeem in de nacht naar zondag weer naar het westen beweegt. In de loop van zondag zien we het vervolgens verpieteren in onze omgeving. In de loop van de vandaag breidt een zwakke rug vanuit het Azorenhoog zich over de zuidelijke Noordzee uit. Deze rug komt op zondag boven ons land te liggen, terwijl dan boven de Britse Eilanden een volgend frontaal systemen vanaf de Atlantische Oceaan arriveert.

Het is meest bewolkt,maar in het NW deel ook geregeld de zon. In het zuidoosten en oosten van het land regent het aanvankelijk af en toe. Deze regen trekt naar het oosten weg. In het noordwestelijk kustgebied komt een nog enkele bui voor. In de middag kan in het binnenland een enkele bui ontstaan. In het westen klaart het in de loop van de dag op. De middagtemperaturen liggen rond de 11 graden. De wind is zuidwest en zwak tot matig, aan de kust is de wind westelijk en matig, eerst af en toe vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind naar noordwest tot noord.

Neerslag:

Actueel regen bij de frontale golf boven het zuidoosten. Overdag komt het front iets oostelijke te liggen en komen zien we een convectief signaal, accent op het midden en oosten. Zwaartepunt van de buien lijken met name op de convergentielijn, waarachter de wind naar west om gaat, voor te komen. Toppen van de buien lijken niet hoger te komen dan FL150, maar ook dan kan inzaaiing (zie progtemps) eventueel de neerslagintensiteit versterken. Korrelhagel is mogelijk. Verder buien boven zee, in de loop van de dag daar afnemende buienkans; bovenluchtlaag trekt weg en bovenluchttemperatuur wordt langzaam wat minder koud. In de nacht naar zondag kans op neerslag in het zuidoosten bij het terugkerende front.

Komende nacht is het in het oosten bewolkt en kan er in Limburg wat regen vallen. In de rest van het land is het droog en komen er opklaringen voor. Bij een matige noordelijke wind daalt het kwik naar waarden rond de 5 graden.

Zondag is het in het oosten nog bewolkt en in het westen schijnt de zon geregeld, maar kan er ook wat hoge bewolking over drijven. Het blijft droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 10 graden in het noorden tot 15 graden plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige noordelijke wind.

Een ZW-NO geori├źnteerde hoogterug ligt op op maandag over ons land en beweegt oostwaarts, waarna op dinsdag een hoogtetrog passeert. Daarachter komen we even in een zonale stroming terecht, maar al snel nadert vanuit het westen een zwakke hoogterug, die verder opbouwt en op donderdag boen ons land ligt en daarna ten oosten van ons land als blokkerende rug komt te liggen. In het grondpatroon ligt er op maandag een zwakke rug vanuit het Azorenhoog ZW-NO georienteerd boven ons land. Deze rug neemt snel in betekenis af, waarna op dinsdag een frontaal systeem passeert. Vervolgens trekt een hoog via het Kanaal noordoostwaarst en komt in het weekend boven Scandinavie en vervolgens Rusland te liggen en houdt zijn invloed op ons weer. Dit zorgt voor een zuidoostelijk stroming met de aanvoer van warme lucht.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral later op maandag en op dinsdag kans op regen of een bui. Eerst is het nog aan de koele kant, maar vanaf donderdag een stijging van de temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 07 mei tot en met zaterdag 14 mei

Aanvankelijk grote kans (80%) op een droog weertype, maar in de loop van de periode neemt de neerslagkans wat toe. Grote kans (70%) op temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Tot en met halverwege de volgende week verblijven we vrij diep in de polaire lucht. De storingen die passeren zijn meestal niet heel erg actief. De overgang naar een zuidoostelijke stroming vanaf komende donderdag zien we in vrijwel alle EPS-leden terug. Vrijwel alle leden laten dan een droog weertype zien met een stijging van de temperatuur. Op de langere termijn pas nemen de neerslagkansen weer wat toe, als in een klein deel van de leden de invloed van het hoog afneemt en lage druk vanuit het zuidwesten nadert

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn