Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, in het zuidoosten zon. Vanavond van het noordwesten uit regen.

10 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een gordel van hoge druk heeft een centrum nabij het Alpengebied. De invloed hiervan op ons weerbeeld is tanende vanwege een multipool laag nabij IJsland dat opvullend naar de Noorse noordkust koerst. Bijbehorend golvend koufront bereikt vanochtend het noordwesten van de FIR en tegen de avond het noordwesten van het land. Vannacht passeert een trog over noorden van de FIR (moet nog vormen in een gebied met EC ten westen van Ierland). Het koufront verlaat vrijdagochtend het zuidoosten, maar vrijdagmiddag en -avond trekt een golf in het koufront oostwaarts over het zuiden van het land. De as van de jetstreak (120-130 knopen) ligt vrijdagavond west-oost georiënteerd boven het noorden van het land en zakt geleidelijk verder zuidwaarts. Vrijdagavond trekt een volgende trog over de noordelijke helft van de FIR (nu overigens al zichtbaar als wolkenkrul nabij ongeveer N5821 W3527, actueel geanalyseerd als occlusie). De bovenlucht (500 hPa) wordt dan kouder met temperaturen beneden -35 C.

Het is half tot zwaar bewolkt, maar in het zuidoosten zijn er nog brede opklaringen. In het noordwesten kan af en toe lichte (mot)regen vallen. Vanavond breidt de regen zich over de noordwestelijke helft van het land uit en gaat het ook harder regenen. De maxima liggen rond 8 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het westelijk Waddengebied kunnen vanmiddag zware windstoten van 75 km/uur voorkomen.

Wind:

Kust: 7-8, Noordzee: van 7 in het zuiden tot 9 in het noorden. Zware windstoten boven zee. Geleidelijk afnemend. Op de langere termijn zien we de wind weer iets toenemen. Op de trog van vrijdagavond opnieuw 8 Bft. Hierbij ook zware windstoten boven zee.

Neerslag:

Voor het koufront uit mogelijk wat coalescentieneerslag uit dikkere bewolking. Op en nabij het koufront regen. Bij de golftop idem. In de polaire lucht vooral bij de troggen regenbuien, bij de tweede trog boven zee mogelijk met onweer. CAPE boven land nihil, boven zee uiteindelijk steeds hoger naarmate we dieper in de polaire lucht terechtkomen met 200-400 J/kg als maximum. Schering 0-3 km rond 30 kn boven zee, boven land 40+ knopen. Kans op convectie het grootst boven zee, verder aan de koude kant van de jet. Daar convectieve modus bij de tweede trog multicel/lineair systeem.

Vannacht trekt de regen naar het zuidoosten. In het noordwesten breekt geleidelijk de bewolking, maar daar is dan nog wel kans op een regenbui. De minima lopen uiteen van lokaal 4 graden in het zuidoosten tot 8 graden aan de noordwestkust. De wind komt uit zuidwest tot zuid en neemt af naar matig. Aan de kust neemt de wind af naar matig tot vrij krachtig, in het Waddengebied naar krachtig.

Vrijdag overdag blijft er veel bewolking en in het zuiden en midden zijn er vooral in de middag perioden met regen of motregen. In het noord(west)en is er mogelijk ruimte voor de zon, maar blijft er wel kans op een regenbui. De middagtemperaturen liggen rond 8 graden. De wind draait naar zuidwest tot west en is matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust.

De komende periode wordt gekenmerkt door een sterk ontwikkelende golfvorming in het grootschalige stromingspatroon op hoogte. Gevolg is een afwisseling van hoogteruggen en -troggen die het weerbeeld van het aandachtsgebied bepalen. De hogedrukinvloeden voor komende zondag en maandag die we in de voorgaande runs zagen is in de nieuwste berekeningen minder prominent aanwezig. Wel wordt de amplitude van het golvende bovenpatroon zo groot dat de golf breekt en er boven het continent een “high over low”-blokkade ontstaat. Deze blokkade schuift echter snel buiten onze invloedssferen, waarna een meer zonale jet boven de oceaan op gang komt, maar wel ver ten noorden langs scheert.

Vooruitzichten

Veel bewolking en van tijd tot tijd regen. De maxima liggen rond normaal, de nachten zijn zacht. Halverwege komende week meer zon en droog

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 17 december tot en met donderdag 24 december De eerste dagen droog en zonnige perioden, grote kans (60-70%) op middagtemperaturen onder het langjarig gemiddelde en circa 40% op lichte vorst in de nachten. Daarna waarschijnlijk weer oplopende temperaturen, meer bewolking en af en toe regen.

Initiële onzekerheid wordt bepaald door de mate van hogedrukinvloed in de nacht naar maandag en in mindere mate de nacht naar dinsdag. Het ensemble heeft voor die dagen ook enkele koudere oplossingen, die samenhangen met minder activiteit van de lagedruk aan de westkant van het hoog. Het aantal koude leden dat dit doet is in deze run afgenomen en het grootste deel van het ensemble komt nu met veel meer bewolking waardoor er veel minder sprake lijkt te zijn van een stralingsnacht. Halverwege komende week neemt de kans hierop juist wel toe. Het hierboven geschetste scenario komt in een meerderheid van het ensemble voor. De ECMWF EPS Cluster scenario’s laten voor woensdag t/m vrijdag dan ook alleen maar geblokkeerde scenario’s zien, waarbij de verschillen alleen nog bepaald worden door amplitude en fase van de Rossbygolf en daarmee samenhangend subsidentie/opklaringen. Op de langere termijn neemt het aandeel geblokkeerde leden steeds verder af, ten faveure van een maritiem weertype. Omdat de jet dan meestal boven Noord-Europa ingetekend wordt, zullen neerslaghoeveelheden en wind niet buitensporig groot zijn.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn