Sunday 29 January
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, lokaal (mot)regen. In het zuidoosten opklaringen

14 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag boven Zweden koerst naar Finland. Een golvende occlusie ligt vanuit dit laag via Denemarken tot boven het midden van ons land. Deze occlusie trekt langzaam zuidwaarts en verzwakt steeds verder doordat een rug opbouwt vanaf Schotland tot boven het noorden van het land. Deze rug blijft tot en met het einde van de verwachtingsperiode nagenoeg stationair. Actueel ligt een koufront met ten noorden daarvan de echt drogere en koelere luchtmassa O-W geori├źnteerd ter hoogte van Noord-Engeland. Dit front bereikt aan het einde van de avond het noorden van het land en ligt maandagavond boven het zuidoosten.

Vandaag  is er veel bewolking en lokaal kan daar wat (mot)regen uit vallen. In het zuidoosten zijn er opklaringen en mogelijk dat in de middag ook elders in het zuiden de bewolking breekt. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordelijk kustgebied tot 24 in het zuidoosten van het land. De wind is aanvankelijk zwak en variabel, maar wordt in de middag geleidelijk zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

In de nacht naar maandag klaart het van het noorden uit op. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het noorden tot 11 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Maandag zijn er perioden met zon en blijft het droog. In het noorden kunnen wolkenvelden vanaf zee binnendrijven. De middagtemperaturen lopen uiteen van 15 op de Wadden tot 20 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige, langs de westkust vrij krachtige, noordelijke wind.

Een uitloper van het Azorenhoog richting de Britse Eilanden bepaalt de komende periode ons weerbeeld. Halverwege deze week weet een storing aan de noordflank te passeren in verzwakte vorm, maar al snel bouwt de rug weer op. Volgend weekend passeert een randstoring en daarna vormt er een gordel van hoge druk vanaf de Azoren naar Scandinavie. De as hiervan blijft ten westen van ons liggen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk rustig, droog en te koud voor de tijd van het jaar. Geleidelijk nemen de neerslagkansen iets toe, maar blijven klein. De kans blijft groot (60-70%) dat maxima rond of iets onder normaal liggen.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 21 juni tot en met zondag 28 juni

Over het algemeen rustig en droog, met slechts af en toe wat regen of een bui. De kans op maxima boven normaal neemt langzaam toe naar uiteindelijk 40%.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 2 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn