Wednesday 7 June
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt met lichte motregen, in de middag ook af en toe zon

18 maart 2016 door Jannes Wiersema

bewolkt

Een hoog boven met het centrum net ten noorden van Schotland zorgt bij ons voor een noord tot noordwestelijk aanvoer over de Noordzee. Hiermee wordt in de grenslaag vochtige lucht aangevoerd, waarin veel lage bewolking voorkomt. In deze situatie komt de komende 48 uur weinig verandering.

Er is veel bewolking met in het Noorden ook lichte motregen. en in Zuid-Limburg komen aanvankelijk nog mistbanken voor. In de loop van de dag kan in het binnenland de bewolking gaan breken waardoor de zon even tevoorschijn komt. De middagtemperatuur ligt tussen de 8 graden onder de bewolking en de 12 graden op plaatsen waar de zon goed doorbreekt. Er staat een matige noord- tot noordwestenwind.

In de nacht naar zaterdag is er in het algemeen veel bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 4 graden. De noord- tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan de kust soms vrij krachtig.

Zaterdag overdag verandert er niet veel in het weerbeeld. Het blijft meestentijds bewolkt, in de middag kan hier en daar de zon zich even laten zien en het is droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De wind blijft noordwest tot noord, matig boven land, vrij kracht aan de kust.

Een 500 hPa hoogterug met de as boven of west van de Britse Eilanden handhaaft zich tot woensdag, maar neemt wel in betekenis af en verplaatst zich meer naar het westen. Dit maakt via de noordoostflank van het hoog de weg vrij voor een storing, een scherpe 500 hPa trog, die donderdag over de Noordzee helemaal uitzakt tot aan Spanje. Bijbehorende grond laag trekt via Schotland naar de Oostzee. Daarna vindt er een geleidelijke overgang plaats naar een meanderende zonale stroming. Hierdoor kunnen frontale systemen, ons land bereiken en voor toenemende neerslaghoeveelheden gaan zorgen.

Vooruitzichten

Over het algemeen veel bewolking en overwegend droog. Begin volgende week overgang naar een licht wisselvallig weertype. Middagtemperaturen rond de 8 graden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 25 maart tot en met vrijdag 01 april

Overgang naar wisselvallig weer, met temperaturen die waarschijnlijk oplopen op naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Tot en met woensdag 23 maart zijn alle EPS-leden onderling consistent. Hogedruk west van de Britse eilanden houdt een noord tot noordoostelijke stroming boven ons land in stand. In deze periode zien we weinig neerslag, weinig wind, weinig dagelijks gang en weinig zon. Gezien de geringe dagelijkse gang in de temperatuur hebben we waarschijnlijk te maken met veel wolkenvelden die vanaf de Noordzee binnendrijven. De ontwikkeling van het laag op donderdag zat niet duidelijk in de vorige 12-uur run, maar wel in de 00-uur run en wordt nu door 60% van de leden ondersteund. In de EPS periode zien we een veel grotere spreiding in de oplossing dan in de vorige. Dit is goed te zien in de grote spreiding in de pluim. Het is daarom lastig om een beeld te krijgen welke oplossing het meest waarschijnlijk is. De vijf clusters die aan het einde van de periode worden berekend, hebben alle geheel verschillende synoptische situaties. Ook de staafdiagrammen laten een grote, maar regelmatige spreiding in absolute kansen zien. Ruwweg kan wel de volgende tendens worden gezien: wat oplopende temperaturen en wat meer kans op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn