Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig en af en toe regen.

19 november 2013 door Jannes Wiersema

25We hebben nog heel kort te maken met een warme sector, waarin met een zwakke zuidwestelijke stroming in de grenslaag vochtige lucht wordt aangevoerd. Een polair front (in feite een dubbelconstructie van twee koufronten)) ligt licht golvend langs de lijn Vlissingen – Vlieland en trekt heel langzaam naar het oosten. Dit dubbelfront ligt rond 12 UTC boven de Bilt en verlaat aan het einde van de middag het land. Na koufrontpassage draait de stroming naar N-NW en wordt de aangevoerde lucht droger en onstabiel van opbouw. In de loop van de middag en -avond bouwt er zich boven de Noordzee een rug op die langzaam over het aandachtsgebied naar het zuidoosten beweegt. Op 500 hPa zien we net west van de Britse Eilanden een trog uitzakken, die vanaf morgen afsnoert in een kern boven zuidwest Frankrijk en iets later ook een kern boven de Noordzee. Onder deze tweede kern zien we morgen ook aan de grond een lagedrukkern ontstaan.

Het is het zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd motregen. Geleidelijk klaart het van het noordwesten uit iets op en kan er nog een lichte bui ontstaan. In de namiddag en avond wordt het van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen droog en komen er meer opklaringen. De maxima lopen uiteen van 5 graden in het zuidoosten tot 8 graden in het noordwesten. De wind is eerst nog zwak tot matig uit een zuid- tot zuidwestelijke richting, maar draait van het westen uit naar noord- tot noordwest en neemt toe naar matig, aan de kust vrij krachtig of krachtig.

Komende nacht draait de wind van noord naar noordwest. Hier en daar kan wat grondmist ontstaan. De temperatuur daalt landinwaarts naar waarden rond of net onder het vriespunt, aan zee blijft het een paar graden warmer.

Morgen overdag neemt de bewolking weer toe en later in de middag gaat het vanuit het westen regenen, mogelijk wordt de regen voorafgegaan door wat natte sneeuw. De wind draait gedurende de dag naar een zuidelijke richting en blijft matig boven land en trekt langs de westkust tot krachtig. De middagtemperatuur ligt rond de 6 graden. (Bron: KNMI)

Donderdag ligt boven onze omgeving op 500 hPa een diepe hoogtetrog die naar het Middellandse zeegebied uitzakt en daar afsnoert. Vanaf vrijdag blijft dit afgesnoerde hoogtelaag een groot deel van de periode zuid van de Alpen liggen. Op de westflank van deze hoogtetrog bouwt zich boven Ierland een hoogterug op, die tot het weekeinde vrij stationair blijft liggen en pas begin volgende week richting Scandinaviƫ trekt. Dit alles heeft tot gevolg dat Nederland zich gedurende bijna de gehele periode in een noordelijke tot oostelijke stroming bevindt, waarmee koude lucht wordt aangevoerd.

Vooruitzichten

Overwegend droog, maar vrij koud najaarsweer. Middagtemperatuur rond 5 graden en minimumtemperatuur rond of net boven het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 26 November tot en met dinsdag 03 December

Grote kans op een nogal koud en overwegend droog weertype. In de nachten kans op lichte vorst.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1384839120025

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn