Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig en plaatselijk mist

19 december 2012 door Jannes Wiersema

De dag begint nevelig of mistig. De mist zal in de loop van de ochtend geleidelijk optrekken en overgaan in lage bewolking. Later vandaag komen er vanuit het zuidoosten enkele opklaringen binnen. In het noorden zijn de nevel en lage bewolking hardnekkig. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 6 graden. De wind is overwegend zuidoost en zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag komen er vooral in het zuiden opklaringen voor. In het noorden kan het dan lokaal mistig zijn. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden vlak aan zee tot rond het vriespunt in het oosten van het land. De wind komt uit een oost- tot zuidoostelijke richting en is zwak tot matig. In het noordelijk kustgebied wordt de wind vrij krachtig.

Donderdag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten steeds verder toe.In de middag gaat het in Zeeland regenen, in het noordoosten schijnt dan af en toe de zon. Daar komt de neerslag pas laat in de avond binnen en heeft dan waarschijnlijk een winters karakter. De middagtemperatuur wordt ongeveer 5 graden. De wind komt uit oostelijke richting en is matig, aan de kust vrij krachtig, later toenemend tot krachtig of hard

Nog altijd woedt er namelijk een titanen gevecht tussen een krachtig hogedrukgebied boven Rusland, dat een thuiswedstrijd speelt en een diepe Oceaandepressie. Het hogedrukgebied probeert koude lucht vanaf het Continent naar het westen te slepen en de depressie doet juist verwoede pogingen zachtere lucht naar onze omgeving te transporteren. Wie gaat winnen is gokwerk, maar de depressie lijkt vooral na het weekeinde de beste papieren te hebben veroverd, maar alles is geenszins beslist.
Noordoosten grootste kans op winter.

In het weekend is in het noordoosten kans op winters weer met ‘s nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt. Met de lagere temperaturen neemt de kans op winterse neerslag weer toe en is een tijdelijk sneeuwdek niet uitgesloten. Ook elders in het land bestaat de mogelijkheid dat koude lucht vanuit het oosten zich opdringt. De kans daarop is wel een stuk kleiner dan in het noordoosten. De aanvoer van koudere lucht hangt vooral samen met de windrichting. Waait de wind uit het westen dan is het zacht met maxima ruim boven nul. Een oostenwind levert dit weekend een licht winters weertype op.

Kans op witte Kerst blijft klein
De verwachtingen voor na het weekend zijn eensgezind; een westelijke stroming voert zachte lucht aan. De kans op winterweer met Kerst is dan ook klein, waarschijnlijk ligt de temperatuur ruim boven nul en valt van tijd tot tijd regen. Voor de liefhebbers van een witte Kerst is het hopen dat de mogelijke winter na het weekend blijft plakken. De grootste kans daarop is in het noordoosten, ongeveer 15%

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn