Monday 6 February
Weerman Jannes Wiersema

Bewolkt, nevelig en van tijd tot tijd (mot)regen en zacht.

15 november 2016 door Jannes Wiersema

40Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee beweegt noordoostwaarts. Bijbehorend warmtefront is op hoogte reeds gepasseerd, maar aan de grond duurt het veel langer voordat de koude plaklaag is opgeruimd. Een diffuus koufront bereikt het noorden van het land in de tweede helft van de middag waarna het vervolgens boven ons land blijft golven. Woensdag overdag passeert aan in de tweede helft van de ochtend een eerste golf, waarna een groot gedeelte van het land al in de drogere lucht terecht komt. Tweede en laatste golf trekt woensdagavond nog over het zuidoosten. Een tweede koufront, behorend bij een volgend IJslands laag, trekt morgenavond het noordwesten van het land binnen en ligt om 00 UTC van Zeeland naar Twente. Achter dit koufront stroomt echt de drogere polaire lucht over ons land uit.

De lage stratus en slechte zichten zijn het belangrijkste voor deze periode. Harmonie geven de bases tot aan het dek, Hirlam en EC berekenen wat hogere bases. De actualiteit laat zien dat Harmonie een betere indicatie voor de wolkenbasis geeft. Aangezien het eerste koufront over ons land blijft golven blijft de grenslaag vochtig, TW850 geeft vanavond en komende nacht geen goede indicatie van de positie van het diffuse koufront. Op 850 hPa reikt het koufront tot aan het midden van het land, aan de grond blijft het net noord van de Wadden steken. Hierdoor kunnen opklaringen (in het Sc-bewolking) wel het noorden van het land bereiken, maar blijft de grenslaag vochtig met als gevolg dat er vrij gemakkelijk mist kan ontstaan.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is vandaag bewolkt en sterk nevelig en van tijd tot tijd valt er motregen of lichte regen. Het wordt zacht met temperaturen tussen 10°C in het uiterste oosten en zuidoosten tot 13°C in het westen. De wind is zuidwest tot west en meest matig, in de kustgebieden wordt de wind west en aan zee vrij krachtig.

Komende nacht blijft het bewolkt en sterk nevelig en valt er regen of motregen. In het noorden kan het opklaren waardoor er mogelijk weer mist ontstaat. De minima liggen rond 11°C, in het noorden iets lager. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Morgenochtend is het bewolkt en regenachtig en in het oosten en noordoosten lokaal eerst mistig. In de middag wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en kan de zon af en toe tevoorschijn komen. In het zuidoosten blijft de bewolking overheersen en kan er nog steeds af en toe regen vallen. In de avond trekt er nog een gebied met regen van noordwest naar zuidoost over het land. Het wordt opnieuw zacht met maxima rond 13°C. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de middag neemt de wind wat in kracht af en wordt aan zee westelijk.

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee verplaatst zich naar het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen, alwaar het vrijdag ligt. In de nacht naar donderdag passeert er een koufront, donderdagmiddag gevolgd door een frontale golf. Door het uitzakken van een hoogtetrog gaat de hoogtestroming naar ZZW, hierdoor vertraagt en activeert het polaire front boven ons land. Vervolgens komen we vrijdag overdag dieper in de polaire lucht. Zaterdag passeert er een zwakke trekrug. Een sterk uitdiepend lagedrukgebied vanaf de Oceaan trekt zondag via Engeland naar het midden van de Noordzee, en zorgt bij ons voor een sterk windveld. Vervolgens ligt er volgende week maandag en dinsdag een langgolvige hoogtetrog rond 10° WL. Boven onze omgeving komt dan een ZZW-lijke bovenstroming te staan waarbij het golvende polaire front bij ons in de buurt ligt. Op de nog langere termijn zien we een toenemende hogedrukinvloed boven Europa waardoor frontale systemen uit onze buurt lijken te blijven.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met op zondag mogelijk veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 22 november tot en met dinsdag 29 november

Aanvankelijk wisselvallig en zacht herfstweer, later volgende week waarschijnlijk overgang naar een droger weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Tot en met zaterdag zie we een grote consistentie in tussen de EPS-leden, in zowel de temperatuur als windrichting zien we een relatief smal begrensde pluim. Vanaf vrijdag komen we dieper in de polaire lucht en zien we de temperatuur een duidelijke stap terug doen. Op donderdag ligt de neerslagkans tegen de 100% aan met hoeveelheden van 5-15 mm. Zaterdag lijkt een droge dag te worden. De Oper is met het actieve diepe laagje van zondag een uitbijter, de meeste EPS-leden berekenen alleen een omvangrijk laag boven de Britse Eilanden. De kans op zware windstoten (>75 km/uur) bedraagt zondag ca. 40%. De Oper zelf komt voor De Bilt met een uitschieters van ca. 100 km/uur, 1 lid komt zelfs met een uitschieter van 120 km/uur. Neerslagkans zondag rond 80%. Begin volgende week zien we de onzekerheid toenemen, bepalend hierin is de positie van het polaire front. Met de ZZW-lijke stroming wordt overwegend zachte lucht aangevoerd waardoor de temperaturen weer enkele dagen boven het langjarig gemiddelde uitkomen. Neerslagkans dan rond 60%. Op de nog langere termijn zien we in de meerderheid van de EPS-leden hogedrukinvloed boven Europa. De hogedruk-as komt waarschijnlijk net noord van ons land te liggen, dit gezien het aantal leden dat met een oostelijke wind komt. De neerslagkansen dalen naar ca. 30%. De temperaturen liggen over het algemeen rondom het langjarig gemiddelde, wel met een lichte toename van het aantal koude leden. Op het einde van de periode (weekend 26/27 november) ligt de kans op vorst in de nacht rond 20%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

 2 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn